Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Brev om inkasso väcker ilska

Hot om inkasso har retat upp HTF-medlemmar som inte betalat <br />a-kasseavgift.<br />- Det var en olycklig formulering som tyvärr spiller över på förbundet, säger HTF:s ordförande Bengt Olsson.<br />
Publicerad
De HTF-medlemmar som antingen glömt betala a-kasseavgift, eller struntat i det eftersom de tänkt gå ur a-kassan, fick i april ett brev från a-kassan. I brevet stod att om man inte betalade skulle ärendet gå till inkasso.
Det skiljer i dag 21 miljoner kronor mellan vad HTF:s a-kassa fått in i avgifter och vad man ska betala till staten. Detta beror på att a-kassan måste betala in avgifter baserade på det medlemsantal man hade för två månader sedan, och HTF har tappat många medlemmar sedan regeringen införde de nya a-kasseavgifterna.
Många oroliga och arga medlemmar har hört av sig med anledning av brevet. Bengt Olsson beklagar formuleringen och poängterar att det inte finns något beslut om inkasso.
- Hotet om inkasso ställer till oro och irritation i onödan. Det spiller dessutom över på HTF, säger han.
IAF, a-kassornas tillsynsmyndighet, har visserligen diskuterat att a-kassorna ska göra allt för att få in pengarna, men det har inte fattats något beslut om inkasso.
- Vi har inga krav på att a-kassorna måste vidta inkassoåtgärder rakt upp och ner. Det är upp till varje kassa att bestämma hur de vill driva in pengarna på lämpligast sätt, säger Uno Ströberg, tillförordnad generaldirektör på IAF.
Uno Ströberg anser inte att formuleringen om inkasso är speciellt kontroversiell.
- Jag tror att det är ett språkbruk som de flesta är vana vid. Jag vet inte om det finns en enda förening som har inskrivet i stadgarna att de som inte betalt medlemsavgiften ska slippa göra det. Man kan ställa krav på att människor betalar sin medlemsavgift för den tiden, säger han.
- Kassan ska inte säga att medlemmarna ska "straffa ut sig". De ska tala om vad det innebär om man "straffar ut sig" och upplysa medlemmarna att de själva kan begära utträde direkt om de vill lämna arbetslöshetskassan.
Den som försöker straffa ut sig genom att sluta betala sin medlemsavgift måste ändå betala för de tre gångna månaderna. Detta eftersom efterskyddet skyddar den som varit bortrest eller inte har fått avin med posten från att stängas av från försäkringen. Genom att skriva till a-kassan och meddela utträde kan man lämna den från det närmaste månadsskiftet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.