Den stiftelse som bildades fick i ett första steg 100 miljoner kronor att fördela.
När förbundet för ett par år sedan konstaterat att stödet betalats ut i en alltför långsam takt, och att en del av pengarna då skulle gå till skatt i stället, beslöts om generösare regler.
Förhoppningen var att de lägre kraven och mer information skulle få fart på utbetalningarna.
Men så har det inte blivit, konstaterar Ulf Sjöberg, Sifs regionchef för Sif Syd och ledamot i studiestiftelsens styrelse.
- Det går inte att utläsa några dramatiska förändringar i antalet ansökningar, sedan reglerna ändrades. Med nuvarande utbetalningstakt kommer de 100 miljonerna att räcka fram till 2011, säger han.
- Det är bara att konstatera att vi inte lyckats leva upp till intentionerna om att dela ut drygt 35 miljoner kronor per år, trots hårt arbete och stor kreativitet i vår marknadsföring.
Vid årsskiftet fanns ännu ungefär hälften av de 100 miljonerna kvar. För en vecka sedan hade cirka 7 miljoner kronor betalats ut.
- Sedan "toppåret" 2003 då drygt 9,1 miljoner beviljades har trenden varit svagt sjunkande, säger Ulf Sjöberg.
För att få bidraget ska man ha varit Sifmedlem i ett år. Den som varit studerandemedlem i tre år kan söka bidrag så snart man fått ett jobb. Den som går över från ett annat förbund kan tillgodoräkna sig kvalifikationsåret och söka studiestödet från första dagen som Sifare.
Det gäller både den som studerar vid Komvux och högskolan under vissa förutsättningar och även vid utlandsstudier.
Det ekonomiska bidraget kan sökas för studielitteratur, upptryckning av egna uppsatser samt för kurs- och kåravgifter. Vid studier i praktiska yrken kan ersättning ges för förbrukningsmaterial.
Beloppen indexregleras. För studier påbörjade i våras gäller 2 750 kronor per termin och maxbeloppet 11 000 kronor.
ANITA TÄPP
Läs mer om Sifs litteraturstöd:
www.sif.se