Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bråkdel av Sifs studiestöd betalas ut

Ännu söker alldeles för få Sifmedlemmar det stöd på upp till 11 000 kronor förbundet kan ge vid studier på Komvux eller högskolan. Över 290 miljoner kronor finns kvar att dela ut.<br />
Publicerad
När Sifs kongress -98 beslutade avsätta 350 miljoner kronor till medlemmarnas kompetenshöjning var tanken att pengarna skulle räcka i minst 10 år.
Den stiftelse som bildades fick i ett första steg 100 miljoner kronor att fördela.
När förbundet för ett par år sedan konstaterat att stödet betalats ut i en alltför långsam takt, och att en del av pengarna då skulle gå till skatt i stället, beslöts om generösare regler.
Förhoppningen var att de lägre kraven och mer information skulle få fart på utbetalningarna.
Men så har det inte blivit, konstaterar Ulf Sjöberg, Sifs regionchef för Sif Syd och ledamot i studiestiftelsens styrelse.
- Det går inte att utläsa några dramatiska förändringar i antalet ansökningar, sedan reglerna ändrades. Med nuvarande utbetalningstakt kommer de 100 miljonerna att räcka fram till 2011, säger han.
- Det är bara att konstatera att vi inte lyckats leva upp till intentionerna om att dela ut drygt 35 miljoner kronor per år, trots hårt arbete och stor kreativitet i vår marknadsföring.
Vid årsskiftet fanns ännu ungefär hälften av de 100 miljonerna kvar. För en vecka sedan hade cirka 7 miljoner kronor betalats ut.
- Sedan "toppåret" 2003 då drygt 9,1 miljoner beviljades har trenden varit svagt sjunkande, säger Ulf Sjöberg.
För att få bidraget ska man ha varit Sifmedlem i ett år. Den som varit studerandemedlem i tre år kan söka bidrag så snart man fått ett jobb. Den som går över från ett annat förbund kan tillgodoräkna sig kvalifikationsåret och söka studiestödet från första dagen som Sifare.
Det gäller både den som studerar vid Komvux och högskolan under vissa förutsättningar och även vid utlandsstudier.
Det ekonomiska bidraget kan sökas för studielitteratur, upptryckning av egna uppsatser samt för kurs- och kåravgifter. Vid studier i praktiska yrken kan ersättning ges för förbrukningsmaterial.
Beloppen indexregleras. För studier påbörjade i våras gäller 2 750 kronor per termin och maxbeloppet 11 000 kronor.

ANITA TÄPP

Läs mer om Sifs litteraturstöd:
www.sif.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.