- Vi behöver inte bara bli färre, vi behöver också bli yngre och kunna rekrytera folk som kan andra saker. Därför vill vi pröva något nytt, säger personalchefen Birgitta Kruse.
Facket är med på noterna:
- Detta är bättre än ett sparpaket. Här får ju folk själva välja om de vill sluta, säger Ingela Järnmyr, ordförande i HTF-klubben.
En av dem som nappat är annonssäljaren Roger Lenngren, som nu med ett avgångsvederlag på18 månadslöner lämnar företaget han jobbat på i drygt 18 år.
- Jag har trivts jättebra och trivs fortfarande bra på GP, men har man haft en gammal dröm är detta en chans att förverkliga den. Nu vill jag öppna en spelbutik tillsammans med min son, säger han.
GP:s program kallas kompetensväxling och så här ser kalkylen ut: Alla 650 medarbetare får ett erbjudande att sluta frivilligt. Om var tionde tackar ja kan man minska personalen med 50 personer och samtidigt rekrytera 15 nya.
Lcckbete gäller
Lockbetena är avgångsvederlag som är förmånligare än uppsägningslönerna och professionell hjälp att komma vidare i yrkeslivet från Trygghetsrådet och konsultfirman AS/3, som är specialister på jobb- och karriärbyten.
Erbjudandet kom i våras och löper ut den sista september. Än så länge är det oklart om företaget når sitt mål, men enligt Birgitta Kruse är man på god väg. Många väntar in i det sista med att bestämma sig. Om inte tillräckligt många nappar finns risk för uppsägningar. Om å andra sidan fler än väntat vill sluta kan GP anställa fler och få en större kompetensväxling.
Att GP valt den här modellen beror på att både facket och företagsledningen har dåliga erfarenheter av tidigare sparpaket. Uppsägningsförhandlingarna har tagit mycket tid och varit påfrestande för arbetsklimatet. En annan effekt har blivit allt äldre personal och minskat tillflöde av kompetens.
- Efter senaste sparpaketet var medelåldern 47 år. Vi vill vara en tidning för alla åldrar, det ska också avspeglas i vår personal. Vi behöver få hit yngre personer med nya kunskaper. Därför ville vi pröva det här, säger Birgitta Kruse.
Fackföreningarna informerades på ett tidigt stadium och inbjöds att sitta med i en styrgrupp för programmet. Man har inte förhandlat om innehållet, men mottagandet har varit övervägande positivt både bland facken och medarbetarna.
Ingela Järnmyr och Gill Hermansson från HTF-klubben säger att många uppskattar att företaget försöker något nytt.
- Sparpaket är det värsta man kan vara med om. Förra året satt vi i uppsägningsförhandlingar i sju månader. Många var jätteoroliga, säger de.
En av de första HTF-arna som accepterat erbjudandet är Roger Lenngren. Under sommaren har han resonerat med sin fru och sin 22-årige son, vägt för- och nackdelar och till slut bestämt sig för att "sätta bollen i rullning".
- Det är svårt att lämna ett så bra företag som GP. Jag kommer säkert att sakna arbetskamraterna. Det är klart att man tar en risk, men jag tänker positivt.
- Fördelarna är framför allt friheten och möjligheten att påverka det ekonomiska resultatet. Jag trivs med att ha människor omkring mig. Och så vill jag gärna jobba ihop med min son och se om vi kan utveckla något tillsammans, säger Roger.
Givetvis är det de 18 månadslönerna som gör det möjligt för honom att ta detta steg.
Startar eget
Roger kommer också att gå en starta eget-kurs. En lokal för tobaks- och spelbutiken har han på gång och arbetet med bankkontakter och att skaffa olika tillstånd pågår som bäst.
Roger Lenngren startar alltså en ny karriär vid 52 års ålder. Ingela Järnmyr som är lite äldre tänker stanna på GP.
- Om jag varit några år yngre hade jag nog funderat en gång till, säger hon.
Gill Hermansson som är 44 år väger fortfarande för och emot.
- Hur ska jag kunna motivera att jag säger upp mig när arbetslösheten är så hög? Om jag å andra sidan stannar kvar kanske jag blir uppsagd om några år. Jag har en skyldighet gentemot mig själv att tänka igenom detta så att jag vet varför jag säger ja eller nej.