Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Boosta dig själv på jobbet!

Genom att vara trevlig mot alla på jobbet blir man en uppskattad medarbetare. Men det finns också andra sätt att vara en attraktiv anställd. Här är coachen Annica Ollerstams bästa tips.
Anita Täpp Publicerad

Hälsa på alla

- Att vara den som alltid hälsar med ett leende  betyder att man bidrar till och sprider arbetsglädje. Och en sådan medarbetare vill man ju alltid ha omkring sig. Det betyder också att du bidrar till att sprida en kultur på arbetsplatsen, att du blir en slags positiv kulturbärare, vilket chefer och arbetsgivare också uppskattar, säger Annica Ollerstam som är coach vid Unionens regionskontor i Malmö.  

Bli en kulturbärare

- Det finns ju något som man brukar kalla för kulturbärare i en organisation, alltså de anställda som lever utifrån företagets mål och visioner, som agerar utifrån de värderingar och den företagskultur som råder och som man strävar efter inom företaget. Och de här människorna vill arbetsgivaren så klart behålla och ha omkring sig, också därför att de blir en slags ambassadörer för organisationen.
- Så om du tar till dig företagets mål och visioner och den värdegrund som finns och sedan gör ditt yttersta för att arbeta och uppträda utifrån det så blir du så klart mer attraktiv för arbetsgivaren.
 

Förbered ditt utvecklingssamtal

- Att du kommer väl förberedd till ditt utvecklingssamtal visar att du tar ansvar för din anställning och har ett engagemang för att kunna bidra till organisationen på bästa sätt.
- Ofta pratar man ju om ens personliga utveckling och vilka kompetenser man vill utveckla. Om du då vill utveckla en kompetens så är det väldigt värdefullt om du kan motivera på vilket sätt det kan bidra till organisationen, alltså hur det kommer att påverka din arbetsplats på ett positivt sätt. För det är ju det som arbetsgivaren är intresserad av.    

Omvärldsbevaka

- Se till att ta ansvar för omvärldsbevakningen inom ditt kompetensområde och det du jobbar med. Ett sätt att se till att det verkligen blir av kan vara att du lägger in en stunds omvärldsbevakning en gång i månaden i din almanacka.
- När du surfat runt och exempelvis sett vad som händer hos konkurrerande företag på ditt område sprider du din omvärldsbevakning till kollegor och chefer. Det kan du göra vid ett möte eller genom att skicka ut ett mejl om det till berörda parter, där du berättar vad du upptäckt och också gärna hur det kan bidra till din egen och företagets utveckling.
 

Utveckla din kommunikativa kompetens

- Det är viktigt att man anammar det förhållningssätt som arbetsgivaren har när det gäller all kommunikation både internt och externt, oavsett om det handlar om hur man kommunicerar verbalt eller i skrift. Det kan exempelvis handla om hur man skriver mejl.
- Nu händer det ju också väldigt mycket när det gäller kommunikation i sociala medier. Och även om man inte behöver sätta sig in i det så är det viktigt att man ändå skaffar sig en förståelse för betydelsen av att kunna kommunicera på ett visst sätt. 

Marknadsför dig

- Det är bra att marknadsföra just det du arbetar med. Det kan du exempelvis göra i ett mejl till alla berörda eller att du ber om fem minuter på ett möte för att kort berätta vad du sysslar med just nu och varför det kommer att påverka din arbetsplats på ett positivt sätt.
- Det handlar också om att visa att du kan, att du är anpassningsbar inom många olika områden och inte är rädd för att ta för dig. Så om det exempelvis händer något utanför ditt kompetensområde så ska du inte vara rädd för att berätta att du ändå gärna är med och prövar. Därför att även om du har en spetskompetens och jobbar med något väldigt nischat så kan du också ha andra egenskaper som på något sätt kan vara till nytta inom organisationen.

Ge konstruktiv kritik

- Att ha ett kritiskt förhållningssätt är bra, om man framför kritiken på ett konstruktivt sätt så man inte uppfattas som en gnällspik. Och då är det bra om man tagit till sig en metod på hur man ger konstruktiv kritik så att man kan ge saklig och professionell feedback till kollegorna och chefen.
- Sedan är det också viktigt att inte bara framföra kritik utan också ha en lösning på problemet. Alltså att man tänker ett steg längre innan man går igång. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.