Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bolmes bästa tips ger högre lön

Tomas Bolme är inte bara en känd skådespelare. Han är proffs på förhandlingar också. I över 25 år har han lett skådespelarnas fack.<br />-Man vill ju ha en lön så att man inte känner sig blåst, säger Tomas, som en gång fixade 1,5 miljoner i en lyckad förhandling!<br />
Publicerad
Vill du ha högre lön? Gå och in till chefen och kräv det då vid nästa löneförhandling. Men titta dig själv i spegeln först och säg högt att du är bäst. Och ha ordning på dina argument för högre lön och varför just du ska ha den, argument som du självklart kan som rinnande vatten. Väl förberedd och ett självförtroende på topp, det är så man kan höja lönen enligt Tomas Bolme, skådespelare och Teaterförbundets ordförande sen 26 år.
Intresset för fackliga frågor har funnits där sen han var liten. Både far och farfar var engagerade i facket. Tomas började försörja sig själv redan när han var 14, veckopeng var det aldrig tal om. Han förstod pengars värde tidigt.
Senare på scenskolan lärde han sig ta fajter som ordförande i elevrådet. Bland annat hade eleverna invändningar mot valet av vissa lärare vilket irriterade skolans styrelseordförande, Ingmar Bergman.
-Men debatten gick lugnt och sakligt till, vilket förvånade Ingmar Bergman, minns Tomas.
Hemma på väggen hos Tomas hänger några inramade guldskivor. Om du frågar honom vad det är för något kommer han antagligen svara att de är ett bevis på en lyckad löneförhandling.
Under alla år har han slipat på konsten att förhandla löner, både för andras räkning och för egen del. Visst har han tabbat sig, men han har lyckats minst lika många gånger. Guldskivorna som han fått för inläsningen av seriefiguren Tintin på skiva är ett strålande exempel på det.
Det var början på 70-talet och Bolme gav Tintin sin röst på LP-skiva. Skådespelarna erbjöds 2 000 kronor för varje skiva. Det skulle sammanlagt bli 15 stycken, alltså 30 000 kronor.
-Nej tack, vi vill hellre ha del av royaltyn, sa vi då. Många tyckte att vi var smått galna. Men det visade sig ju att vi gjorde rätt. Skivorna har spelat in 1,5 miljoner kronor bara till mig.
Det allra viktigaste är att tro på sig själv när man löneförhandlar menar Tomas. Gör man inte det, hur ska man då övertyga motparten om att man är så bra att en högre lön är självklart? Olustkänslan att prata löner med chefen är inte konstig.
-Inte alls. Det är olustigt eftersom man plötsligt ska värdera sig själv. Det är inget fel i att vara ödmjuk, utom när det kommer till löneförhandling. Jag brukar säga att det finns två bra skådisar i Sverige, jag är en av dem. Vem den andra är, avslöjar jag inte, säger Tomas och skrattar.
Före löneförhandlingen ska man förbereda sig noga. En bit som Tomas tror många slarvar med. Gör en värdering av dig själv. Hur är du på jobbet? Har du bidragit med något extra? Kanske gått en kurs. Svaren blir dina argument att ta till.
Lönehöjning handlar inte bara om mer pengar i plånboken. Arbetskamraterna ska kunna fika tillsammans och prata om sina löner utan att skämmas eller känna sig nedvärderade.
-Man vill ju ha en lön så man inte känner sig blåst. Eller hur?
Det där med att inte känna sig snuvad på sina rättigheter, det är något som Carl Gustav Lindstedt har lärt Tomas. I slutet av 60-talet medverkade de i samma film. Reglerna för hur lönen skulle betalas var enkla. Efter halva filmen skulle skådisarna ha halva gaget. Men så blev det inte.
När halva filmen spelats in dök Lindstedt inte upp. Timme efter timme gick, han kom inte. Han som alltid var punktlig. Efter ett tag pratade man med honom i telefon och undrade varför inte han kom. Lindstedt svarade att han trodde att de inte tyckte om honom längre. Och så svarade han varje gång tills han fick halva gaget utbetalt.
Tomas tror inte att människor blir direkt blåsta på lön av sina arbetsgivare, men man ska utgå från att motpartens första lönebud är snålt tilltaget. Det är då man ska komma med sitt motbud och starka argument.
Men hur gör den person som känner sig osäker och lite blyg inför sin chef?
Öva bort det, säger Tomas. Det går. Om inte annat, var förebered. Öva innan. Det blir lättare även för den som är blyg.
Men om man inte hittar några argument för högre lön?
-Ja, då är det väl tveksamt om man ska högre lön, tycker Tomas.

Tomas Bolme medverkade som tonåring i sin första film, "Mälarpirater". I mitten av 60-talet kom han in på scenskolan, där han under en period var ordförande i elevrådet. Han har sen dess medverkat, som skådespelare och regissör, i flera tv-serier, filmer och teateruppsättningar.
Efter att ha varit med i en pjäs om arbetarnas villkor på Norrbottens Järnverk bildade Tomas Bolme i början av 70-talet Fria Proteatern tillsammans med en grupp skådespelare från Dramaten. Deras repertoar bestod av vänsterinriktade politiska revyer. Fria Proteatern lades ner 1990.
1979 blev Tomas vald till ordförande i Svenska teaterförbundet. Han är också ordförande för Internationella teaterförbundet, FIA, och TCO:s kommitté för kultur- och mediafrågor. Under flera år har han dessutom varit ledamot i TCO:s styrelse.


Liten förhandlarskola med magister Bolme


Inför förhandlingen:
1. Förbered dig noga.
2. Kolla lönestatistik. Ligger du under medellön? Fråga chefen om varför det är så. Prata med dina kollegor, hur mycket tjänar de? Ha korrekt fakta.
3. Gör en värdering av dig själv. Vad är jag bra på? Har jag gått en kurs som borde ge mer lön? Är jag en bra arbetskamrat?
4. Sätt en nedre gräns. Vad är det minsta du kan tänka dig att gå med på?
5. Träna löneförhandling. Testa rollspel hemma. Tvinga din partner eller någon annan att vara chefen som är både snäll och taskig.
6. Slipa argumenten noga, särskilt om du är blyg. Skriv ner argumenten och läs på flera gånger om.
7. Var utsövd och pigg när det är dags.

Under en förhandlingen:
1. Tro på dig själv, du är bäst. Har du många argument till varför du bör ha en högre lön så är det för att du helt enkelt är så bra att du förtjänar det.
2. Inled förhandlingen med att säga att du inte är nöjd med lönen. Berätta varför utan att gnälla och motivera varför du borde ha en högre lön.
3. Låt alltid arbetsgivaren komma med ett första bud. Utgå från att chefen börjar snålt.
4. Om du erbjuds en lön som är bättre än vad du tänkt från början ska du acceptera den.
5. Ljug inte stort. Ljug helst inte alls. Men det kan vara okej att tänja lite på sanningen. Om chefen undrar om du är duktig på IT, tänk efter. Kan du lära dig det snabbt, säg ja.
6. Bli inte otrevlig. Men du har rätt att bli besviken och säga det också.
7. Kom inte med tomma hot, som "med den lönen har inte råd att jobba kvar här ". Argumentet kan fungera om de verkligen vill ha dig kvar, men om du använder det ska du se till att ha alternativ, helst ett nytt jobb i bakfickan.

Efter tuff förhandling:
1. Om du känner dig kränkt av lönebudet ska du ställa dig själv frågan om det är värt att vara kvar på arbetsplatsen.
2. Är svaret jag gäller det att komma över känslan av att ha blivit kränkt. Samla krafterna till nästa gång. Det går inte vinna alla krig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.