Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Blir det jämställda böcker och filmer nu?

Olle Brynja på Jämo ska ta reda på hur jämställt det är i kulturbranschen. Närmast är det privata arbetsgivare, huvudsakligen filmbolag och förlag, som ska granskas. <br />Varför då?<br />
Publicerad
- Det är en uppföljning av Jämos tidigare granskning av den statligt finansierade kultursektorn, denna omgång granskas den privata sidan, där just filmproduktion och litteratur är en stor och betydande del.
Kan fler och bättre jämställdhetsplaner ge mer jämställda filmer och böcker?
- I ett längre perspektiv - ja. Jämställdhetsplaner syftar i stort till att konkretisera jämställdhetsarbetet på respektive arbetsplats. En ojämn könsfördelning, ojämställd rekrytering och oskäliga löneskillnader inom kultursektorn får till exempel i förlängningen konsekvenser för utbudet. Och ett aktivt internt arbete med jämställdhet skapar bättre förutsättningar för en medveten genusanalys i utbudet som erbjuds allmänheten.
Är kultursektorn en ojämställd bransch?
- Utredningar har visat att jämställdheten inom kulturbranschen är långt ifrån given. Jämo vill hävda att kulturbranschen, likt alla branscher i samhället präglas av rådande samhällsstruktur, där det existerar könssegregerade såväl som könsojämlika förhållanden. Till exempel är chefspositionerna inom kulturbranschen till största del innehavda av män.
Tidigare har den offentliga kultursektorn granskats - har något förbättrats efter den granskningen?
- Det är för tidigt att svara än så länge. Men att arbeta med jämställdhetsplaner har varit ett krav på alla arbetsgivare med tio eller fler anställda sen jämställdhetslagen kom 1992. Det innebär att arbetet bör vara igång sen lång tid tillbaka. Förhoppningsvis gör Jämos tillsyn att det aktiva åtgärdsarbetet ute på arbetsplatserna kommer igång på riktigt.

Diskriminerad svensk

En svensk man med bättre meriter blev i ett anställningsförfarande utslagen av en polsk kvinna utan erfarenhet av det jobb som skulle utföras. Efter en förlikning mellan företaget och DO, Diskrimineringsombudsmannen, får nu mannen 80 000 kronor i skadestånd.
-Fallet är unikt i DO:s historia. Det är så vitt jag känner till första gången en svensk man, utan utländsk bakgrund, får skadestånd för att ha blivit kränkt på etnisk grund, säger DO:s jurist Anders Wilhelmsson.Fallet gällde ett jobb som croupier på Polen-färjorna.

Världshjärtdag och dövas dag.
Den 1 december är det aidsdagen och den 2 december inträffar Internationella handikappdagen. Det finns många fler dagar som uppmärksammar särskilda handikapp, alltifrån världshjärtdagen till psoriasisdagen, läs om dem alla på www.hso.se Kvinnostrejk på IslandDen 24 oktober gick de isländska kvinnorna hem kl.14:08, då 64,15 procent av en full arbetsdag hade gått. På så sätt ville kvinnorna protestera mot det faktum att de får nöja sig med i genomsnitt 64,15 procent av männens lön.
Om svenska kvinnor ska göra sammaledes blir det till att gå hem när 82 procent av arbetsdagen gått.Mamma fixar?"Det fixade nog typ min mamma" är rubriken på det första seminariet i en serie som Arbetslivsinstitutet har i samarbete med utställningslokalen Färgfabriken i Stockholm. Projektet går under namnet The Gender Turntable och ska bli ett jämställdhetslaboratorium -enligt Färgfabriken "av ett helt nytt slag". Utställningen invigs den 23 november.Mer information om seminarierna finns på www.arbetslivsinstitutet.se (kalendarium). Det första seminariet den 29 november tar upp ungas väg in i arbetslivet, och där deltar bland andra sångerskan Aeysha Quraishi (om att vara en rebellisk förortsprinsessa) och Carlos Rojas Beskow, journalist på förortstidningen Gringo.

Många vill dela - färre vill kvotera
- Få vill ha kvoterad ledighet löd rubriken i många av våra dagstidningar när en ny Temoundersökning presenterades. Den visade att 60 procent vill behålla de nuvarande reglerna, medan 25 procent vill införa en föräldraledighet som till en tredjedel vardera kvoteras åt mamman och pappan (den isländska modellen) och 9 procent vill att föräldrarna ska få hälften var.
En liknande undersökning gjorde TCO nyligen, och den visade att endast tre procent av de tillfrågade var motståndare till en jämnare fördelning av föräldraledigheten. Men majoriteten ansåg ändå (drygt hälften) att föräldrars frivilliga val är rätta metoden att uppnå detta. Stödet för att kvinnor och män bör dela mer lika på föräldraledigheten är rekordstort, konstaterar TCO.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.