Blancolån är ett lån utan säkerhet.
Denna typ av lån beviljas enbart på låntagarens återbetalningsmöjligheter, vilket gör det viktigt att du känner till dina rättigheter.
När du funderar på att köpa något på avbetalning har du rätt att få veta vad den effektiva räntan är, alltså årsräntan på det belopp du lånar, inklusive alla kostnader som uppläggnings- och aviavgift. Här mörkar många lånegivare, men om du bara står på dig så ska du få den totala summan svart på vitt. Tyvärr är riktlinjerna för lånen vaga och informationen om vad lånet faktiskt kostar står ofta finstilt. Flera butikskedjor har kundkort med rena ockerräntor. Här finns ännu en sak att se upp med. För även om räntan som anges är låg, kan butiken istället ta betalt genom diverse fasta avgifter som gör att den effektiva räntan lätt kan hamna på 25-30 procent.
Reglerna kring blancolån ska dock ses över.
Förslag finns om tak på marknadsräntan plus 15 procent. Dessutom finns förslag om ångervecka för avbetalningsköp.
Till dess är ett enkelt råd att vara försiktig. Dessutom:
1. Cash is king. Att betala med egna pengar är billigast.
2. Är den effektiva räntan över 10 procent, nappa absolut inte på erbjudandet.
3. Ofta vinner du på att använda bankernas allmänna kreditkort. Lån hos till exempel Nordea eller SEB hamnar oftast mellan 5 och 7 procent. Kreditprövningen är i regel densamma.
Att spara är alltså en god idé även här.
Var femte svensk saknar helt sparkapital och ytterligare 15 procent har mindre än 10 000 kronor i sparade pengar, visar Föreningssparbankens nya sparbarometer. - Det är jobbigt att inte ha marginal i ekonomin och det är så lätt att man blir ett offer, säger Ylva Yngvesson som är privatekonom på Föreningssparbanken.
Ja, utan marginaler är risken stor att man blir ett ränteoffer när exempelvis nya tv:n ska köpas. Den gamla hederliga pantbanken då, kan den vara ett bättre alternativ? Allt fler lånar i alla fall pengar med hjälp av pant. Fördelen är ju att du kan låna utan att någon bryr sig om din inkomst eller om eventuella betalningsanmärkningar.
Mellan 20 och 90 procent av pantens värde brukar man få låna på, beroende på hur säkert och beständigt värdet är.Men även här är priset högt. Den effektiva räntan på de hundralappar som dina värderade föremål ger är så högt som 30-55 procent.
Peter Streijffert