Fackklubbens ordförande Lennart Fält ställer sig frågande till beslutet, eftersom Coveright bland annat äger en fabrik i Spanien som är mindre lönsam och vars produkter inte är lika efterfrågade som Kristinehamnfabrikens. Lennart Fält ser egentligen bara en anledning:
- Det är tydligen billigare att lägga ned i Sverige än i Spanien, uppsägningstiden där är upp till tre år för långtidsanställda, säger han.
I Spanien tar det generellt längre tid och kostar mer pengar att avveckla verksamheter än i Sverige. Bland annat utgår i regel ett avgångsvederlag som stiger med anställningstiden. En arbetstagare med 20 år i företaget får en årslön om hon sägs upp.
Liksom i flera andra stora länder i Europa finns dessutom krav på "sociala planer" där arbetstagarna kompenseras ekonomiskt i proportion till sina utsikter att hitta ny sysselsättning.
Facket på Coveright har nu drivit frågan till central förhandling. Utsikterna att rädda fabriken tror Lennart Fält är små. Däremot hoppas han kunna skjuta på nedläggningen till dess att enheten i Ryssland är färdigbyggd. Företagsledningens plan är i stället att tillfälligt överföra produktionen till en fabrik i Tyskland.
- Det är ologiskt att lägga ned den svenska enheten först, säger Lennart Fält.
Tio av de cirka 50 anställda som riskerar att förlora jobben är sifare.
JÖRAN LINDEBERG