Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Billigare att lägga ned i Sverige

Coverights fabrik i Kristinehamn är lönsam. Trots det ska verksamheten läggas ned och flyttas till Ryssland. Anledningen är att det är billigt att säga upp i Sverige, menar facket.
Publicerad
Coveright, som tillverkar ytförädlade produkter för spånskive- och plywoodindustrin, vill lägga ned sin fabrik i Kristinehamn. I stället vill man bygga en ny fabrik i Ryssland. Men en rapport från en löntagarkonsult visar att det skulle vara olönsamt.
Fackklubbens ordförande Lennart Fält ställer sig frågande till beslutet, eftersom Coveright bland annat äger en fabrik i Spanien som är mindre lönsam och vars produkter inte är lika efterfrågade som Kristinehamnfabrikens. Lennart Fält ser egentligen bara en anledning:
- Det är tydligen billigare att lägga ned i Sverige än i Spanien, uppsägningstiden där är upp till tre år för långtidsanställda, säger han.
I Spanien tar det generellt längre tid och kostar mer pengar att avveckla verksamheter än i Sverige. Bland annat utgår i regel ett avgångsvederlag som stiger med anställningstiden. En arbetstagare med 20 år i företaget får en årslön om hon sägs upp.
Liksom i flera andra stora länder i Europa finns dessutom krav på "sociala planer" där arbetstagarna kompenseras ekonomiskt i proportion till sina utsikter att hitta ny sysselsättning.
Facket på Coveright har nu drivit frågan till central förhandling. Utsikterna att rädda fabriken tror Lennart Fält är små. Däremot hoppas han kunna skjuta på nedläggningen till dess att enheten i Ryssland är färdigbyggd. Företagsledningens plan är i stället att tillfälligt överföra produktionen till en fabrik i Tyskland.
- Det är ologiskt att lägga ned den svenska enheten först, säger Lennart Fält.
Tio av de cirka 50 anställda som riskerar att förlora jobben är sifare.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.