
- Vi vill att regeringen agerar utifrån det man sade i december, att vi ska ha en livskraftig fordonsindustri också om 20 år. Än så länge har vi inte sett något, säger Anette Hellgren, Unionens klubbordförande på Saab i Trollhättan.
Statssekreterare Jöran Hägglund fick ta emot namninsamlingen och lyssnade även på facken under en halvtimme på Näringsdepartementet.
Facken har konkreta förslag på åtgärder som skulle gynna bilindustrin. Bland annat vill man att de som väljer säkra och miljövänliga tjänstebilar ska få avdrag på förmånsvärdet. Facken anser också att de som köper en miljöbil ska slippa fordonsskatt i tio år, i stället för fem år som regeringen föreslår i vårbudgeten. Den kanske viktigaste åtgärden är nog ändå förslaget om en skrotningspremie på 15 000 kronor för den som byter ut sin gamla bil mot en ny.
- Tyskland är det enda land i Europa som har en positiv utveckling av nybilsförsäljningen. Där har staten infört en skrotningspremie på motsvarande 27 000 svenska kronor per bil. Det fick en enorm effekt direkt. Vi vet att flera andra regeringar i Europa också pratar om att införa en skrotningspremie. Det gynnar den inhemska industrin och ger en positiv effekt på miljön, säger Anette Hellgren.
Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo Personvagnar, håller med om att regeringen borde agera mer kraftfullt.
- Med den medvetet passiva hållning regeringen har riskerar fler att bli uppsagda, och då står vi där utan kompetens när det vänder. Det är ju inte bara Saab och PV som är drabbade. Kassan har sinat i många företag som jobbar mot fordonsindustrin. Går de i konken kan vi inte göra bilar.