Bengt Olsson har bott större delen av sitt vuxna liv i Sveriges sydligaste landskap. Men bortsett från dialekten uppfyller han knappast stereotypen om skåningar, är varken speciellt sävlig eller dryg. Snarare social och nyfiken.
Men under den spjuveraktiga uppsynen gömmer sig en temperamentsfull herre.
Två tidigare arbetsplatser och en juridisk fakultet har lämnats med buller och bång när Bengt Olsson ansett att något varit fel. Civilkurage och ömsesidig respekt tycks vara viktigt.
- Jag tror att jag är känd som väldigt lugn och snäll och för det mesta är jag det. Men jag har en gräns och passerar man den så brister det. Jag tror inte alltid att jag har rätt, tvärtom gillar jag att få idéer och impulser från andra. Men jag begär att man även lyssnar på vad jag har att säga, om det ska leda till någon förändring krävs det att man för en dialog.
Bengt Olsson intygar att det går betydligt lugnare till på hans nuvarande arbetsplats.
- Här på HTF har man alltid kunnat diskutera och folk har vågat säga vad de tycker och tänker. Jag har inte kommit i den situationen att jag har behövt blivit förbannad, säger han.
Själv beskriver han sig som en person med god människokännedom som är pinsamt dålig på namn. Han tycker om att utveckla saker och ting och det får gärna gå undan i svängarna.
- Jag tycker inte om att dra något i långbänk, utan vill att det ska hända någonting och att det ska gå framåt.
Han äger även en annan egenskap som han haft nytta av många gånger, både i jobbet och privat.
- Jag har bra radar och kan direkt känna av en stämning. Jag känner av folk säger och vad de inte säger.
Innan den fackliga karriären arbetade Bengt Olsson som idrottskonsulent på Sörmlands idrottsförbund, som informations- och utbildningskonsulent på Röda Korset och som arbetsvägledare på arbetsförmedlingen i Malmö.
Under den här perioden i sitt liv var han också med om att starta Helsingborgs första föräldrakooperativ. Bengt har alltid varit engagerad i jämställdhetsfrågor och var hemma halva föräldraledigheten när hans dotter var liten, något som inte var så vanligt i början av 80-talet
1988 började han på HTF som utbildnings- och rekryteringssekreterare. Två år senare blev han chef för avdelningen i Helsingborg och därpå i Malmö. År 2000 blev han, kanske lite överraskande, vald till vice ordförande och flyttade till Stockholm med familjen.
Bengt Olsson har fått erfara att toppositionen innebär långa arbetsdagar. Luckorna i hans kalender är lätträknade och det är möten, e-post och viktiga utredningar som ständigt påkallar hans uppmärksamhet. Ibland känner Bengt att han inte riktigt kan göra så bra ifrån sig som han hade önskat.
- Det är tufft eftersom man vill göra ett bra arbete. Periodvis kan de bli otroligt mycket och jag önskar att jag kunde förbereda mig mer. Att man fick möjlighet att blicka framåt och planera för vad man egentligen vill göra. Men man får acceptera situationen och göra så gott jag kan.
- Jag brukar ägna kvällarna åt att svara på all e-post, eftersom jag inte hinner under dagen, ibland kan det kännas som tortyr. Och de mängder med material som måste läsas in har jag använt lediga söndagseftermiddagar till, säger han.
Bengt medger att han har fått betala ett högt pris för sin position - ett sprucket äktenskap.
- Ja, det är klart att det hänger ihop. Jag lär ju inte få mindre att göra i framtiden så jag måste hitta en annan arbetsform. Alltså få tid att förbereda mig även under arbetsdagen och inte, som i dag, pressa in ytterligare en grej när det uppstår en lucka i kalendern. Att skapa balans mellan yrkesliv och privatliv är a och o om man ska orka göra att bra jobb, säger han.
I en intervjun i Lön&Jobb från hösten 2000, när Bengt Olsson var nytillträdd som vice ordförande, hade han ambitionen att arbeta med tre frågor: utbildning, jämställdhet och Östersjösamarbete. Sex år senare kan han sammanfatta hur han lyckats med sin målsättning:
- Utbildning är ett område som jag kan, men om jag ska vara ärlig så har det inte blivit så mycket, det har helt enkelt inte varit mitt bord.
- Sedan 1991 har jag jobbat mycket med fackliga frågor i Baltikum, framför allt i Litauen, och det har jag fortsatt med. Det är både en solidaritetsfråga och ett egenintresse för Sverige; ett starkt fack på andra sidan Östersjön är viktigt för jobben och för våra medlemmar. Det är ett långsiktigt arbete men jag känner att vi är på god väg.
- Jämställdheten är något som jag fortfarande brinner mycket för. Lika löner är faktiskt en tillväxtfråga i Sverige och det är oerhört viktigt att rätta till dessa felaktigheter. Det tycker jag att HTF lagt mycket krut på.
Vad tycker du att du misslyckats med?
- När man sitter i min position är det viktigt att ha stora öron och bra kontakter. Det vill säga att man inte tror att världen ser ut precis så som den gör utanför mina fönster och att man faktiskt träffar medlemmar och förtroendevalda ute i landet. Jag försöker att göra det så mycket jag kan men skulle vilja ha gjort det mycket mer. Jag har nog misslyckats med att vara tillräckligt mycket ute på fältet, fastän att det är precis det jag vill.
Bengts ambition år 2006 är framför allt att utveckla inflytandet på gräsrotsnivå.
-Min önskan är att få hela vår organisation åt ett och samma håll. Men då krävs förankring i den demokratiska organisation. Jag tycker att vi har gjort mycket för att fördjupa demokratin inom HTF de senaste åren men det är ett område som vi kan utveckla ännu mer. För mig väger medlemsnyttan hela tiden tyngst när det gäller vilka utvecklingsfrågor vi ska driva.
Vad skulle du arbetat med om du inte valt en facklig karriär?
-Det skulle ha blivit något med människor, förmodligen på en personalavdelning eller på en arbetsförmedling. Eller kanske en organisation som till exempel Röda Korset.
Privat:
Yrke: vice förbundsordförande
Ålder: 54
Familj: dottern Karolina 23 år
Bor: Lägenhet i Solna
Fritidsintressen: promenader, matlagning, bowling
Läser: deckare (Mankell och Leif GW Persson)
Musik: mest rock (Doors, Rolling Stones, Eagels och Winnerbäck)
Mobiltelefonsignal: Wilmer X (måste få in lite skånsk kultur också)
Ser på: nyheter och sport (Hinner aldrig följa några serier)