Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Behåll semesterkänslan i kroppen länge

En mjuk övergång från ledighet till arbete vaccinerar oss mot att bli utslitna under arbetsåret. Det hävdar fritidsvetaren Hans-Erik Olson, som skrivit boken Den lekande arbetaren.<br />
Publicerad
Kommer du till kontoret iklädd shorts och kavaj med en stor rinnande glass i handen? Fortsätt med det. Det kan vara ett sätt att behålla semesterkänslan i kroppen, vilket ökar hållbarheten under resten av arbetsåret. Hans-Erik Olson är inne på de tankarna. Han är författare till boken Den lekande arbetaren, utgiven av Statens Folkhälsoinstitut.
_Man mår bra av att så mycket som möjligt fortsätta att göra det man njöt av under semestern, fast ledigheten är slut. Vi behöver en meningsfull fritid för att orka med våra jobb, säger Hans-Erik Olson som är statsvetare men titulerar sig fritidsvetare.
Han har en egen definition av fritid.
- Fritid är fri tid. När man kan göra det man själv vill, utan att någon annan bestämmer. Att vara borta från jobbet är inte fritid om man har lagt på sig en massa måsten under den jobbfria tiden.
Han talar om relationella plikter mot familj och vänner. Det är inte fritid.
- Fritid är när den där frihetskänslan infinner sig, att nu är det bara jag som bestämmer.
Hans-Erik Olson menar att det är viktigt med minst några timmar fri tid varje vecka. Han jämför med jägarsamhällen i Borneo, där man bara ägnar några timmar per dag åt att skaffa livets förnödenheter. Resten av tiden umgås man med varandra, leker eller sover.
Här har facket ett ansvar, menar Hans Erik Olson. Facket borde engagera sig i annat än löner och arbetsvillkor, även sociala och kulturella aktiviteter är viktiga frågor som facken inte får glömma, anser han. Liksom att se till att folk inte arbetar över för mycket.
- De anställda måste få en balans mellan arbete och övrig tid, säger fritidsvetaren Hans-Erik Olson.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.