På en ort lockade avdelningsstyrelsen med gratis lunch i utbyte mot ifyllda frågeformulär. Ett 30-tal sifare mötte upp. Det blev lite snack om fjällstugor och andra medlemsförmåner, konkret och jordnära men inte visionärt. De flesta var nöjda med nuvarande organisation; nöjda också med de möjligheter till inflytande som stadgarna erbjuder.
122 000 sifare som uppgett sin e-postadress har fått en mejlenkät att besvara. 26 000 hade svarat i mitten av april. Ytterligare ett par tusen hade fyllt i samma enkät på www.sif.se. Tillsammans motsvarar dessa svarsgrupper nio procent av de 300 000 yrkesaktiva medlemmarna. Kanske växer andelen till tio procent, innan enkäten stängs.
Bara var tionde av den knappa tiondel sifare som hittills svarat vill kunna påverka fackets ledning på central eller regional nivå. Intresset fokuseras på de arbetsplatsnära frågorna och påverkan genom klubb eller arbetsplatsombud.
"Förbundets ledning av verksamheten är en helt annan värld", som en grupp förtroendevalda på klubbnivå i ett medelstort företag uttrycker främlingskapet. "Vad ska vi ha för nytta av avdelningsstyrelsen? Vi vet inte ett smack vad som händer på deras möten!" sa en man i klubbstyrelsen.
Att bygga broar mellan dessa världar måste vara en viktig uppgift i organisationens förnyelse. Knappt hälften av dem som hittills lämnat synpunkter vill pröva alternativa former av medlemsinflytande, till exempel branschklubbar, ortsklubbar, webbenkäter och direktdemokrati.
Kanske vore direktval av Sifs nästa ordförande ett sätt att intressera medlemmarna för vad ledningen sysslar med? I dag utser kongressombuden ordförande. I förbundsstyrelsens egen diskussion har man nämnt direktvalet nyligen av de danska socialdemokraternas partiledare.
Möjligheten till demokratiskt inflytande anses vara ett fackligt kärnvärde, även om få är redo att ta på sig fackliga uppdrag. En fråga som möts med tystnad är om det är viktigt att serviceorganisationens regionala indelning är samma som för den demokratiska organisationen. Varannan redovisar ingen åsikt. Man har tagit del men inte förstått. Desto viktigare är att snabbt kunna få tag i en förbundsjurist eller ombudsman på det egna avdelningskontoret i känsliga förhandlingssituationer. Här säger kritiska förtroendevalda att andra fack har rakare rör i organisationen än Sif.
E-postenkäten stängde 15 maj. Du som inte fick den eller glömt svara har ännu chansen på www.sif.se fram till 30 september. Klicka på Tyck till om Sifs framtida organisation. Om ett år ska förbundsfullmäktige säga ja eller nej till det förslag som beräknas komma med snön och sedan gå på remiss våren 2006.
BJÖRN ÖIJER