Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtal för telekom sedan pensionstvist skjutits på framtiden

Efter ett halvårs försök att lösa striden om pensionsavtalet ITP-Tele är parterna i telekomavtalet överens om att skjuta på frågan till nästa avtalsrörelse.<br />
Publicerad
I och med det kunde avtalet, för cirka 20 000 anställda, bli klart igår.
De nu överenskomna lönenivåerna är identiska med IT-avtalets, vilket betyder att det ger 10,2 procent på tre år, fördelat på 3,7, 3,5 och 3,0 per avtalsår.
Varje individ är garanterad en lönehöjning med 446, 367 och 294 kronor i månaden. Lägstlönen höjs till 15 000 kronor i månaden från den 1 april för den som varit anställd i minst ett år.
En särskild knäckfråga i telekomavtalet var det fördelaktiga pensionsavtalet ITP-Tele för anställda vid Telia och en del av dess avknoppade företag.
När Televerket blev Telia var man tvungen att gå från den statliga tjänstepensionen, som inneburit att man stått tillbaka lönemässigt, till ITP med vissa modifieringar.
Det handlar bland annat om tidigare pensionsavgångar och en högre sjukersättning.
I de förhandlingar som inleddes för ett halvår sedan, inför att pensionsavtalet går ut i sommar, har arbetsgivaren Almega ITA velat få bort de särskilda förmånerna medan de anställda vill ha dem kvar.
Nu löste man problemet under avtalsförhandlingen genom att komma överens om att alla nyanställda ska omfattas av ITP medan övriga får fortsättta med ITP-Tele i ytterligare tre år.
Det innebär att man ska se över saken igen under nästa avtalsrörelse.
Speciellt för telekomavtalet är också att man fått in en skrivning om att facket ska ha insyn och medbestämmande när det gäller vissa underentreprenörer inom branschen för att undvika oseriösa företag och lönedumpning.
- Vi fick också in en skrivning för att motverka lönedumping att man generellt inte kan lägga nyanställda på lägstlön. Har man exempelvis fem års yrkeserfarenhet ska det vägas in, säger Maria Arrefelt, ansvarig för telekomavtalet på Sifs förhandlingsenhet.
Parterna har också enats om att det ska inrättas en lönenämnd som kan träda in om man inte blir överens vid löneförhandlingarna på lokal och central nivå.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.