Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avgörandet nära för Swedish Meats

På onsdag ska svenska slakterikoncernen Swedish Meats rösta om sin framtid. Då hålls en extrastämma där ägarna ska ta ställning till om man vill att finska Roukatalo tar över bolaget.
Publicerad
Striden om Swedish Meats står mellan två finska charkföretag - Roukatalo och Atria. Roukatalo, som lade det första budet, vill ta över hela koncernen, inklusive skulder på nästan två miljarder kronor. Atria vill bara köpa delar av Swedish Meats men erbjuder i gengäld svenskarna en del av aktiekapitalet. Swedish Meats ledning har redan avfärdat Atrias bud som oseriöst, så stämman på onsdag har enbart att ta ställning till Roukatalos köp.
Från fackets sida är man klar över vilka ägare man vill ha.
- Vi har ställt oss positiva till det första förslaget. Roukatalo har i stort sett ingen egen produktion eller försäljning i Sverige, vilket kan ge oss positiva effekter, säger Sune Starck, Sifklubbens ordförande.
Skulle Atria ta över befarar han att synergieffekterna skulle kunna leda till att fabriker får slå igen. Atria har nämligen egen tillverkning av framför allt korv i Sverige, bakom varumärkena Lithells, Sibylla och Grillköket.
Men avgörandet ligger inte hos de anställda. Beslutet ska fattas av ägarna, drygt 22 000 bönder, genom 75 valda ombud.
- Det finns ett antal bönder som tycker att de får för lite betalt och för lite inflytande med Roukatalos bud, säger Sune Starck.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.