Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avgångsvederlag för den som frivilligt lämnar IBM

Den som frivilligt lämnar IBM får upp till 18 månadslöner. Men bara den som arbetar i Stockholm. De som varslats får inga sådana erbjudanden.<br />
Publicerad
Enligt Åsa Barsness, informationschef på IBM, är erbjudandet om upp till 18 månadslöner, beroende på anställningens längd, en del av den översyn av verksamheten som bland annat innebar beslutet att lägga ned kontoren i Eskilstuna, Västerås, Huskvarna, Alingsås och Linköping.
Sista ansökningsdag för de anställda i Stockholm som vill hoppa på den frivilliga lösningen är 16 maj. Företagets plan är att de som fått sin ansökan beviljad ska ha lämnat företaget redan den sista juni.
På andra håll i landet, bland annat i Eskilstuna, där 122 personer varslats om uppsägning, har man upprörts av att det bara är i Stockholm de anställda har möjlighet att få avgångsvederlag.
- Jag förstår att de är irriterade. Jag tycker också det är tråkigt att man inte behandlar alla anställda lika. Men om man tittar på hur mycket man kan få ut är det inte så jättemycket mer än man får i vanlig uppsägningslön, säger Marina Åman, Sifs koncernklubbsordförande på IBM.
Den som har jobbat upp till tre år på IBM får sex månadslöner, den som har varit anställd mellan tre och nio år får nio månadslöner. Maxbeloppet är 18 månadslöner.
Marina Åman hoppas att så många som möjligt som är intresserade av att göra något annat hoppar på erbjudandet, så att man slipper ännu en varselsituation.
- Det har funnits sådana här lösningar förut, men med magert resultat. Nu när alla känner till hur det ser ut i företaget kanske fler nappar.
Utsikterna att få jobb på andra håll inom IBM för de knappt 540 varslade på de fem orter där IBM planerar att lägga ned är små, menar flera berörda.
- Jag tror att möjligheterna kommer att finnas, men det är för tidigt att säga. Vi håller fortfarande på att samordna befattningar, säger Åsa Barsness.
Hon utesluter heller inte möjligheten att hitta en överenskommelse med de som sägs upp.
- Vi hoppas kunna lösa det här så att det blir så bra som möjligt för alla parter.
Fack och företag har enats om en löntagarkonsult som ska komma med sin rapport i slutet av maj.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.