Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Även arbetsgivarna försvarar industrins ledande roll

Även arbetsgivarna inom industrin är bekymrade över den framtida lönepolitiken. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen vill pröva samma väg som industrifacken, men kanske är det en rejäl kris som behövs för att få ny ordning på lönebildningen.
Göran Jacobsson Publicerad 7 april 2008, kl 15:34

Anders Weihe, Teknikföretagens chefsjurist, vill pröva att föra en diskussion och utöka de branscher som sätter lönenormen. Han anser att exempelvis IT-sektorn har samma förhållanden som industrin och att det inte borde vara svårt att bygga upp ett samarbete med IT-arbetsgivarna.
- Det är svårt att se någon annan väg än en bred diskussion, men frågan är om vi folkbildningsvägen kan få acceptans för industrins lönenormerande roll. Nu förefaller det som en del fackföreningar anser är att det är tid att skörda, säger han.

Anders Weihe säger att svagheten med den svenska avtalsmodellen är att den bygger på en gemensam uppfattning. Den uppfattningen går ut på att industrins parter undertecknar avtal som tjänar som riktmärke för den övriga arbetsmarknaden. Så snart något eller några fackförbund ändrar uppfattning blir det svårt att upprätthålla modellen. Han säger att konflikträtten bidrar till obalansen.
- Jag tror det är ganska svårt att komma överens med resonemang. Vi kanske har fått det för bra. Förra gången krävdes en kris för att komma fram till industriavtalet. Kanske behövs det en ny kris, säger han.

Anders Weihe syftar tillbaka på krisen i början på 90-talet som föregick Industriavtalet som tecknades 1997. Han tänker även på 70- och 80-talets diskussioner om lönebildning som enligt honom inte gav något resultat.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.