Anders Weihe, Teknikföretagens chefsjurist, vill pröva att föra en diskussion och utöka de branscher som sätter lönenormen. Han anser att exempelvis IT-sektorn har samma förhållanden som industrin och att det inte borde vara svårt att bygga upp ett samarbete med IT-arbetsgivarna.
- Det är svårt att se någon annan väg än en bred diskussion, men frågan är om vi folkbildningsvägen kan få acceptans för industrins lönenormerande roll. Nu förefaller det som en del fackföreningar anser är att det är tid att skörda, säger han.
Anders Weihe säger att svagheten med den svenska avtalsmodellen är att den bygger på en gemensam uppfattning. Den uppfattningen går ut på att industrins parter undertecknar avtal som tjänar som riktmärke för den övriga arbetsmarknaden. Så snart något eller några fackförbund ändrar uppfattning blir det svårt att upprätthålla modellen. Han säger att konflikträtten bidrar till obalansen.
- Jag tror det är ganska svårt att komma överens med resonemang. Vi kanske har fått det för bra. Förra gången krävdes en kris för att komma fram till industriavtalet. Kanske behövs det en ny kris, säger han.
Anders Weihe syftar tillbaka på krisen i början på 90-talet som föregick Industriavtalet som tecknades 1997. Han tänker även på 70- och 80-talets diskussioner om lönebildning som enligt honom inte gav något resultat.