Hur mycket tillverkning som flyttats utomlands sedan dess är oklart.
- Det finns ingen säker statistik på det, bland annat därför att det är svårt att definiera vad som ska räknas som utflyttning av produktion, säger Anders Kinnander.
Lika osäkert är hur mycket verksamhet som flyttats tillbaka.
Själv känner Anders Kinnander exempelvis till att Ericsson flyttat tillbaka en del produktion från Polen till Gävle liksom att Atlas Copco flyttat tillbaka verksamhet från USA till Örebro under de senaste åren.
Ett aktuellt fall är att kontraktstillverkaren Sanmina-SCI nu beslutat avsluta produktionen av Ericssons telekomskåp i Ungern och flytta tillbaka den till Forserum.
Men att det skulle vara fråga om en trend har Anders Kinnander svårt att se.
- Däremot finns en trend att företagen är mycket mer försiktiga med att flytta ut produktion i dag, säger han.
Ett skäl är att arbetsgivarna blivit mer medvetna om de dolda kostnader som kan finnas och som kan göra utflyttningen mindre lönsam.
Ett annat är att arbetsgivarna insett att det kan vara svårt att lägga om produktionen snabbt då det behövs om fabriken ligger långt bort.
Ett tredje skäl är att då produktionen blir mer automatiserad och robotiserad behövs färre anställda varför lönekostnaderna spelar mindre roll.
Det sistnämnda har uppgetts som skäl till att Sanmina-SCI nu tar tillbaka produktionen till Forserum efter några år i Ungern.
- Så nu svänger det över till att bli mycket effektivare och billigare att tillverka i Sverige, säger Sanmina SCI:s europeiska försäljningschef Anders Oldebäck till nyhetstjänsten Evertiq.
Enligt Smålandstidningen beror flytten på ett beslut taget av Ericsson, som är en av Sanminas största kunder.
Hur det är med den saken vet inte Magnus Sjöstrand, Sifs arbetsplatsombud på fabriken i Forserum.
- Men det är skönt att det går åt det här hållet, säger han.
Återflytten till Småland uppges ge hundra jobb.
ANITA TÄPP