Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Asfaltsskandal har lett till tydligare policy på NCC

I dag, onsdag, inleddes rättegången mot nio asfaltsentreprenörer som anklagas för kartellsamverkan. På NCC, som är ett av företagen, har alla chefer fått gå en kurs i värderingar och policy efter Konkurrensverkets avslöjande.
Publicerad
Det är snart fem år sedan som Konkurrensverket genomförde sin gryningsräd mot de nio åtalade företagen, däribland Skanska, Peab och NCC. Syftet var att finna bevis för att de under flera års tid hade samarbetat och delat upp marknaden mellan sig.
NCC hävdar att man har bidragit till utredningen, och därför borde slippa böter.
- Vår ledning har varit rak och tydlig. Det var ett antal personer som misskötte sig, och det förekommer tyvärr, säger Marita Mannerfjord, Sifklubbens ordförande på NCC.
Enligt NCC var det när man upptäckte ekonomiska oegentligheter, bland annat luftfakturor, från sin beläggningsverksamhet i Linköping som kartellen uppdagades. Några före detta anställda polisanmäldes, och de i sin tur anmälde NCC till Konkurrensverket.
- Det är tråkigt att det händer att personer som man haft förtroende för agerar på ett sätt som drabbar hela företaget, säger Marita Mannerfjord.
Men det har också kommit något gott ur affären.
- Det har varit en positiv grej för oss som företag. Cirka 2 000 chefer och tjänstemän har genomgått en utbildning i konkurrensrätt. Den har sedan kopplats till anställningsavtalet, och skulle personen i fråga bryta mot konkurrenslagen kan det leda till uppsägning. Vi har även uppdaterat våra värderingar och vår policy. Sedan är det chefernas ansvar att se till att alla anställda känner till dem, alla ska veta att det inte är på det sättet vi arbetar, säger Marita Mannerfjord.
Konkurrensverket kräver de nio asfaltsföretagen på sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Rättegången beräknas pågå i fyra månader. Dom väntas till sommaren.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.