Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Armanikostym skyddar inte mot monarker

Nix - Armanikostymer kan inte betraktas som skyddskläder för varken slaktare eller vd:ar. I ett omprövningsbeslut underkänner Skatteverket ett avdrag på 15 000 som ett charkuteriföretag i Göteborg gjort för skyddskläder inför ett kungamöte.
Johanna Rovira Publicerad

Utgifter som du haft för skyddskläder och skyddsutrustning som används enbart i tjänsten har du rätt att göra avdrag för i deklarationen. Men medan Skatteverket tänker sig plagg som hjälmar, skyddsglasögon, hörselskydd och skor med stålhätta som skyddskläder hade Göteborgsföretagets vd en annan definition på vad skyddskläder är - kostymer från Armani och Cavalli. Åtminstone om man behöver skydda sig mot en kung. Vd:n skulle nämligen enligt Dagens Nyheter träffa just kungen och behövde lite schysta kläder inför mötet.

Kläder för representation är inte avdragsgilla, det vet bland annat en före detta minister som utan framgång försökt dra av en aftonklänning i sin deklaration. Däremot kan arbetsgivaren mycket väl stå för tjusiga kläder, men kostnaden ska hänföras till icke avdragsgill lyxbetonad representation.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.