Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetstid efter konjunkturen

Publicerad

Arbetstid efter konjunkturen
för dyr för Scania

Scania har sagt upp arbetstidsavtalet med de anställda. Den konjunkturanpassade arbetstiden blev för dyr när arbetstidsförkortning blev en del av det centrala avtalet.

Scania flexibel arbetstid infördes för några år sedan. Den innebär att anställda arbetar extra vid produktionstoppar och mindre när orderingången är låg. Som kompensation har de hittills fått 24 timmars extra ledighet per år samt bonus för leveranssäkerhet. I och med centrala avtalets arbetstidsförkortning ansåg företaget att deras villkor var för generösa och sa alltså upp avtalet.
Företaget har lagt fram förslag till ett nytt avtal. En rådgivande omröstning bland fackens medlemmar visar att de allra flesta är positiva till det.Alla tjänstemannaklubbar i Sverigekoncernen har sagt ja. Men vissa metallklubbar vill inte gå med på förslaget.
Det är främst metallarna som berörs av avtalet om flexibel arbetstid. Tjänstemännen får del av bonusen utan någon egentlig motprestation.
- Det blev en ganska kraftig majoritet för att anta förslaget. Men förutsättningen för att det ska träda i kraft är att alla är med på det, säger Joel Rönnkvist, SIF:s klubbordförande på Scania i Södertälje, företrädare för 1500 medlemmar.
Förslaget till nytt avtal innebär små förändringar. Arbetstidsförkortningen ligger på åtta timmar men med möjlighet till 24 timmar. Bonusen är minst 5000 och högst 17 000 kronor.
SIF centralt har ännu inte tagit ställning till vilka konsekvenser Scanias beslut har på hur det centrala avtalets arbetstidsförkortning kommer att hanteras ute på företagen.
- Vi tittar på den saken just nu. Men rent principiellt är vår uppfattning att de här avtalen inte ska krocka med varandra, säger Isa Skoog, chef för SIf:s förhandlingsavdelning.

LINDA SVENSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.