Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsskador ökar bland bemanningsanställda

Är du en ung man, jobbar inom bemanningsbranschen och bor i Södermanland?
Då löper du risk att hamna i Arbetmiljöverkets arbetsskadestatistik.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 13 juni 2012, kl 13:48

Förra året och till och med första kvartalet i år har det sammanlagt rapporterats in 107 000 arbetsskador till Försäkringskassan, varav merparten är arbetsplatsolyckor. 14 000 personer råkade ut för en olycka till eller från arbetet och 10 000 sjukskrev sig på grund av en arbetssjukdom.
 
Fram till 2009 minskade antalet anmälda arbetsskador sex år i rad. De senaste två åren har dock trenden vänt. Det är unga män, i åldern 18 till 24 år som toppar olycksstatistiken och det framför allt inom den snabbväxande uthyrningsbranschen, där olyckorna nästan fördubblades i fjol.

Bland landets län var Södermanland det minst säkra stället att jobba på, med 10 olyckor per 1 000 arbetare, tätt följt av Jönköping, Kronoberg, Västmanland och Örebro. Hårdast drabbade branscher var bland männen vattenförsörjning, avfallshantering och gruvnäring, bland kvinnorna transport och tillverkning

Totalt inträffade 57 dödsolyckor bland förvärvsarbetare, vilket är tre fler än 2010. Av dessa var 44 arbetstagare och 13 egenföretagare. 



Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.