Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösheten sjunker nästa år

Arbetslösheten ligger kvar över 5 procent. Den bör dock sjunka till cirka 4 procent nästa år, tror chefen för Konjunkturinstitutet, Ingemar Hansson.
Publicerad
Sverige är fortfarande i en lågkonjunktur, trots att tillväxten är hög. Det är därför sysselsättningen inte stiger, enligt Ingemar Hansson, som inte tror på talet om att det inte skulle bli fler jobb när konjunkturen stiger.
Hansson uttalade sin optimism vid ett seminarium som ordnades av Fackföreningsrörelsens institut för ekonomisk forskning, FIEF. Han menade att det till och med finns risk att hjulen börjar snurra för fort och att regeringen därför i slutet av nästa år bör bromsa konsumtionen, genom att höja skatter och sänka statliga utgifter.
Just nu är det dock klokt att gasa och Riksbanken bör därför inte höja räntan sade Hansson. Han lade en del av skulden för den höga arbetslösheten på Riksbanken, som hållit räntorna på för hög nivå de senaste åren. Därmed har inflationen hållits under målet på 2 procent, vilket lett till onödigt hög arbetslöshet.
- Det är oerhört viktigt att Riksbanken hatar att komma under 2 procents inflation, lika mycket som man hatar att hamna däröver, sade Hansson.

Om Hansson kritik mot Riksbanken var inlindad så var den desto skarpare från FIEF-chefen Juhana Vartiainen. Han hävdade att inflationen kunde tillåtas vara högre än 2 procent och att bankledningens överdrivna rädsla för inflation lett till att uppemot 60.000 jobb gått förlorade.
Villy Bergström från Riksbanken medgav att man missat målet och att man borde sänkt räntan redan 2003. Han hävdade dock att det endast tagit kål på "något tusental jobb". Senare framkom att banken hade gjort beräkningar som visat att om räntan varit 1 procent lägre under ett år skulle 5-15.000 jobb ha räddats.
Villy Bergström förklarade att Riksbanken inte ville göra några stora förändringar av räntorna, utan att man föredrog att arbeta "lugnt och försiktigt". Både Juhana Vartiainen och Ingemar Hansson efterlyste en mer kraftfull penningpolitik från Riksbanken.

DAG BREMBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.