- Det är de branscher som påverkar oss mest och det är svårt att säga när det vänder. Just nu ser vi ingen vändning inom telekom, men år 2003 tror många på och förhoppningsvis vänder det under andra halvan av 2003, säger Kjell Johnson.
Han tror att de nya jobben på sikt kommer att handla om produktion och tjänster inom telekom. Inom de traditionella produktionsbranscherna ser han en ökad potential för användning av IT och telefoni. Det gäller framförallt de mindre tillverkande företagen som inte har använt sig av högteknologi tidigare.
- Det är inte produkterna det är fel på, men just nu finns det ingen marknad för dem.
Många arbetsgivare inom andra branscher är rädda för att anställa folk som har arbetat inom IT och telekom eftersom de tror att de kommer att gå tillbaka när konjunkturen vänder.
- Det beror väldigt mycket på hur lång nedgången blir. Det kan finnas en risk att man går tillbaka till sin gamla bransch om vändningen kommer inom ett halvår, men om det dröjer är chansen större att man blir kvar i den nya branschen, säger Kjell Johnson.
- De som har hög kompetens inom telekomområdet ska inte lämna sitt område. På sikt kommer det att finnas en marknad. Totalt sett ökar sysselsättningen i landet.
Någon utflyttning av arbetslösa från Stockholm har Sif inte märkt av och regionen som helhet fortsätter att öka. Skillnaden är det ökar runt om Stockholm istället för inne i de centrala delarna. Kjell Johnson anser också att man ska vara beredd att gå ner i lön om alternativet är att man inte har ett jobb alls. Men att det är upp till var och en att avgöra den saken.
ANNIKA SUHAJEK