Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösheten för sifare fortsätter att öka i Stockholmsområdet

- Ytterligare personer kommer att förlora jobbet under det här året och nästa, säger Kjell Johnson, regionchef för Sif Stockholm.
Publicerad
Det senast året har antalet arbetslösa sifare ökat med drygt 600 personer i Stockholmsområdet jämfört med september förra året. I hela landet har arbetslösheten däremot minskat med 150 personer. Störst nedgång har det varit inom IT och telekombranschen i Stockholm.
- Det är de branscher som påverkar oss mest och det är svårt att säga när det vänder. Just nu ser vi ingen vändning inom telekom, men år 2003 tror många på och förhoppningsvis vänder det under andra halvan av 2003, säger Kjell Johnson.
Han tror att de nya jobben på sikt kommer att handla om produktion och tjänster inom telekom. Inom de traditionella produktionsbranscherna ser han en ökad potential för användning av IT och telefoni. Det gäller framförallt de mindre tillverkande företagen som inte har använt sig av högteknologi tidigare.
- Det är inte produkterna det är fel på, men just nu finns det ingen marknad för dem.
Många arbetsgivare inom andra branscher är rädda för att anställa folk som har arbetat inom IT och telekom eftersom de tror att de kommer att gå tillbaka när konjunkturen vänder.
- Det beror väldigt mycket på hur lång nedgången blir. Det kan finnas en risk att man går tillbaka till sin gamla bransch om vändningen kommer inom ett halvår, men om det dröjer är chansen större att man blir kvar i den nya branschen, säger Kjell Johnson.
- De som har hög kompetens inom telekomområdet ska inte lämna sitt område. På sikt kommer det att finnas en marknad. Totalt sett ökar sysselsättningen i landet.
Någon utflyttning av arbetslösa från Stockholm har Sif inte märkt av och regionen som helhet fortsätter att öka. Skillnaden är det ökar runt om Stockholm istället för inne i de centrala delarna. Kjell Johnson anser också att man ska vara beredd att gå ner i lön om alternativet är att man inte har ett jobb alls. Men att det är upp till var och en att avgöra den saken.

ANNIKA SUHAJEK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.