Men det är en tveksam slutsats, visar rapporten från den statliga myndigheten ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier. Vad som kan ske är att tillgången till billig arbetskraft ger svaga företag och stagnerande branscher en chans att överleva, och på så vis fördröjer en nödvändig strukturomvandling. Historiskt sett har brist på arbetskraft lett fram till arbetsbesparande nydaningar, påpekar ITPS. Det har i sin tur bidragit till ekonomisk tillväxt och välstånd.
ITPS ställer sig också frågande till varifrån denna arbetskraftsinvandring skulle komma. Enligt en skattning gjord av FN behöver EU en årlig nettoinvandring på 12,7 miljoner personer årligen 1995-2050. Även i USA och Japan är behovet av arbetskraft stort. Men de länder som man framförallt hoppas kunna importera arbetskraft ifrån, Kina, Indien och de nya stater som bildats efter Sovjets sönderfall, har egna demografiska problem.
Det är inte heller givet att ett land som Sverige med relativt låga löner för högutbildade och relativt höga skatter skulle vara det mest attraktiva landet att söka sig till.
NIKLAS HALLSTEDT