Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna vill begränsa strejkrätten

Svenskt Näringsliv vill begränsa fackens möjligheter till strejk och blockad. Därför presenterar man ett förslag till lagändring på sju punkter. <br />- Jag tycker arbetsgivarnas attack är obegriplig och förstår inte vad de vill uppnå med detta. Det enda jag kan se är att de söker konfrontation, säger Sifs förbundsordförande Mari-Ann Krantz.<br />
Publicerad
Svenskt Näringsliv anser att "den svenska modellen har kantrat". De menar att fackets rättigheter är för stora och har därför föreslagit åtgärder som man menar skulle "återställa balansen" mellan arbetsgivare och fackförbund.
- I stället för att skrika om lagstiftning borde arbetsgivarna dra sitt strå till stacken för att bygga upp goda relationer med de fackliga organisationerna, exempelvis träffa samarbetsavtal liknande industriavtalet. Vi är beredda att ställa upp i diskussioner om samarbetsformerna inom de områden som i dag inte omfattas av industriavtalet, men hittills har intresset från arbetsgivarnas sida varit ljumt, säger Mari-Ann Krantz.
Förslaget syftar till att begränsa fackets möjligheter att stoppa lönedumpning via blockad eller möjligheter att strejka då fackförbund och arbetsgivare inte kan enas om avtal.
- Frågan är vad som händer med industriavtalet om de får igenom sina krav. Kommer det att överleva? Den frågan kan jag inte svara på men vi skulle få en helt ny situation på svensk arbetsmarknad som bygger på konfrontation och inte på samarbete. Mindre gnäll och mer konstruktiva lösningar är vad jag vill se, säger Mari-Ann Krantz.
Förslagets sju punkter:

  • Inför en proportionalitetsregel - en stridsåtgärds omfattning och syfte måste stå i proportion till dess konsekvenser och vilka effekter den får för företagen och tredje man.
  • Förbjud sympatiåtgärder - säkerställ att utomstående arbetsgivare inte tvingas in i andras konflikter.
  • Inför möjlighet till tvångsskiljedom via lag för att tvinga parterna till ansvarsfulla avtal.
  • Ge medlare ökade befogenheter att skjuta upp eller ställa in varslade stridsåtgärder.
  • Förbjud samhällsfarliga konflikter.
  • Förbjud organisation som saknar kollektivavtal att vidta stridsåtgärder inom områden där det finns gällande kollektivavtal.
  • Inför förbud för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag där organisationen saknar medlemmar.

Förslaget i sin helhet finns på: www.svensktnaringsliv.se

HANS PETTERSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.