- I stället för att skrika om lagstiftning borde arbetsgivarna dra sitt strå till stacken för att bygga upp goda relationer med de fackliga organisationerna, exempelvis träffa samarbetsavtal liknande industriavtalet. Vi är beredda att ställa upp i diskussioner om samarbetsformerna inom de områden som i dag inte omfattas av industriavtalet, men hittills har intresset från arbetsgivarnas sida varit ljumt, säger Mari-Ann Krantz.
Förslaget syftar till att begränsa fackets möjligheter att stoppa lönedumpning via blockad eller möjligheter att strejka då fackförbund och arbetsgivare inte kan enas om avtal.
- Frågan är vad som händer med industriavtalet om de får igenom sina krav. Kommer det att överleva? Den frågan kan jag inte svara på men vi skulle få en helt ny situation på svensk arbetsmarknad som bygger på konfrontation och inte på samarbete. Mindre gnäll och mer konstruktiva lösningar är vad jag vill se, säger Mari-Ann Krantz.
Förslagets sju punkter:
- Inför en proportionalitetsregel - en stridsåtgärds omfattning och syfte måste stå i proportion till dess konsekvenser och vilka effekter den får för företagen och tredje man.
- Förbjud sympatiåtgärder - säkerställ att utomstående arbetsgivare inte tvingas in i andras konflikter.
- Inför möjlighet till tvångsskiljedom via lag för att tvinga parterna till ansvarsfulla avtal.
- Ge medlare ökade befogenheter att skjuta upp eller ställa in varslade stridsåtgärder.
- Förbjud samhällsfarliga konflikter.
- Förbjud organisation som saknar kollektivavtal att vidta stridsåtgärder inom områden där det finns gällande kollektivavtal.
- Inför förbud för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag där organisationen saknar medlemmar.
Förslaget i sin helhet finns på: www.svensktnaringsliv.se
HANS PETTERSSON