Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna positiva till PTK:s pensionskrav

Premienivåns storlek blir den stora stötestenen i de kommande förhandlingarna om tjänstepensionen. PTK:s övriga utgångspunkter är Svenskt Näringsliv berett att acceptera.<br />
Publicerad
Arbetsgivarna har länge velat att det nuvarande förmånsbestämda systemet, där pensionen avgörs av slutlönen, ska tas bort. I stället vill man ha ett avgiftsbaserat system, där arbetsgivaren betalar en viss del av lönen i premie.
PTK har ställt upp fyra grundläggande principer inför förhandlingarna: De som redan omfattas av det förmånsbestämda systemet ska göra det tiden ut, vilket innebär en lång övergångsperiod. Dessutom ska den inbetalda pensionen tillhöra den försäkrade. Det ska också finnas ett fullgott alternativ för dem som inte själva väljer förvaltare och, slutligen, ska alla som går in i det nya systemet kunna räkna med en "godtagbar" pension
- Det är en bra utgångspunkt för förhandlingarna, säger Svenskt Näringslivs pensionsexpert Hans Gidhagen.
- Vi har accepterat en lång övergångsperiod redan tidigare, men det är klart att vi gärna skulle se en möjlighet att korta ned den.
Även kraven på att pensionen ska tillhöra individen och att det ska finnas ett bra alternativ för den som inte väljer förvaltare är oproblematiska för Svenskt Näringsliv.
Den stora knäckfrågan lär i stället bli att enas om en premienivå. Här är ett riktmärke det avtal som finns på LO-sidan, där premien motsvarar 3,5 procent av lönen. Det är en nivå som PTK knappast kan tänka sig att gå med på, något som Svenskt Näringsliv är medvetna om.
- Vi skulle gärna se 3,5 procent, men det är kanske inte möjligt, säger Hans Gidhagen.
För snart tre år sedan låg arbetsgivarnas bud på 3,8 procent för inkomster under 7,5 basbelopp, cirka 24 500 kronor i månaden, och 25 procent för inkomster därutöver.
Det budet förkastades av PTK, eftersom man ansåg att det skulle leda till sänkta pensionsnivåer.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.