Arbetsgivarna erbjuder en premienivå på 3,8 procent för dem som tjänar under 7,5 basbelopp, vilket är exakt samma nivå som PTK sa nej till för tre år sedan.
Trots det anser inte Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker att beteckningen "rövare" är korrekt.
- En majoritet av PTK:s förbund var trots allt beredda att tacka ja. Vi försöker få fram budskapet att det är kronorna, inte procenten, man lever av.
För inkomster över 7,5 basbelopp skulle premienivån bli 25 procent. I det bud som PTK förkastade 1999 var pensionerna för inkomster över 7,5 basbelopp fortfarande garanterade.
Beräkningar som PTK tidigare har lyft fram visar att arbetsgivarnas kostnad för ITP-planen för löner under 7,5 basbelopp de senaste 20 åren i genomsnitt ligger på 4,7 procent. I fjol låg kostnaden på 4,4 procent. Men de siffrorna avvisas av Svenskt Näringslivs pensionsexpert Hans Gidhagen, som menar att det i dem döljer sig andra kostnader, exempelvis för värdesäkringsmedel i Alecta.
- Siffrorna ligger nog nära det som debiterats, men ingen har lyckats få fram vad det kostat att uppfylla det nuvarande systemet.
De exempel Svenskt Näringsliv presenterar visar att effekterna med att byta pensionssystem skulle bli positiva för många.
PTK:s förhandlingsledare Lars-Bonny Ramstedt förkastar dock beräkningarna:
- De har räknat på att man går in i planen när man är 21 och har en hög löneutveckling i början av sin karriär. Sedan har man ingen löneutveckling alls. Man har också utgått från att personen jobbar och tjänar in sin pension i 44 år, inte blir arbetslös eller studerar.
NIKLAS HALLSTEDT