Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna öppnar för delpension

När Teknikarbetsgivarna nu lagt ett motbud till det lönekrav som Unionen lade fram i december har årets avtalsrörelse dragit i gång på allvar.
- Positivt är att de har öppnat upp i frågan om delpensionen, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.
Anita Täpp Publicerad

Facken har krävt en löneökning på 2,8 procent baserat på ett ettårigt avtal. I går, onsdag, eftermiddag lade arbetsgivarna fram ett förslag om ett treårigt avtal som skulle innebära en total nivåhöjning med 4,5 procent.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tycker det är bra att arbetsgivarna nu lagt fram sina krav så att förhandlingarna kommer igång.

- Men när det gäller nivåerna så är de ju en bra bit ifrån vad som krävs för att vi ska kunna träffa avtal. Det som är positivt är att de har öppnat upp i frågan om delpension, alltså pensionsavsättningar och rätten att gå i delpension, vilket är vårt viktigaste krav vid sidan av lön.

Enligt Teknikföretagen är ni överens om att det är bra med långa avtal och att det nu finns förutsättningar för ett sådant. Är det också din uppfattning?

- Ja, långa avtal är ju bra av många skäl, de skapar arbetsro och man kan jobba med att utveckla avtalen i mellanperioderna också. Men det som gäller är ju ändå att vi kan komma överens om vad som är en rimlig nivå och det är ju lättare att förutse ekonomin i närtid än vad det är när man ska blicka två, tre år framåt.

Vad menar Teknikföretagen när de talar om att de är villiga att betala 4,5 procent för de totala arbetskraftskostnaderna?

- Det betyder att alla kostnadsökningar, som de här pensionsavsättningarna ska räknas in. Sedan har vi ju ett krav om en sjätte föräldramånad som också ska vara inkluderat i det. Det skulle också kunna vara annat, men så brukar deras synsätt alltid vara, att det ska vara den totala kostnaden.

Vad kommer att bli den stora stötestenen i år?

- Den svåra frågan är väl ändå att komma fram till en bedömning av vad som är en rimlig löneökning om vi ska träffa ett treårigt avtal. För det är klart att de måste ju alltid kalkylera med risken att det kan gå sämre än man tänkt sig. Och vi måste alltid kalkylera med att det kan gå bättre än man tänkt sig och så behöver man ju lite säkerhetsmarginal i nivån.

- Sedan har vi ju andra viktiga frågor där delpensionsfrågan är den viktigaste. Den handlar ju egentligen om att vi ser framför oss att vi kommer behöva jobba längre om vi ska kunna finansiera våra välfärdssystem. Vi tror att om man ska orka jobba längre är det också rimligt att man ska kunna gå ner i deltid när man är lite äldre. Och då behöver vi sätta av till pension, säger Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.