Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarkritik mot vårdförslag

Regeringen och samarbetspartierna planerar att införa en ny lag om entreprenad i vården. Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort anser personalcheferna att det kan leda till längre vårdköer och därmed längre sjukskrivningar.<br />
Publicerad
Lagen ska bland annat förhindra att privata vårdföretag tar över driften av regionsjukhus. Om privata entreprenörer tar över andra sjukhus ska de inte drivas i vinstsyfte, eventuell vinst ska i stället återinvesteras i vården. Lagförslaget innebär också att även privat drivna sjukhus ska göra strikt medicinska bedömningar, privata sjukförsäkringar ska inte ge snabbare tillgång till vård. Varje landsting ska ha åtminstone ett sjukhus som drivs i egen regi. Primärvården, till exempel vårdcentraler, berörs inte av den föreslagna lagändringen. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år.
Men arbetsgivarna tror inte på modellen.
- Man vill förbjuda möjligheten för landsting att köpa in tjänster, vilket innebär att avlastningen från den offentliga vården minskar, säger Ulla Hamilton på Svenskt Näringsliv.
Enligt enkäten som Svenskt Näringsliv gjort, där knappt 1 500 företag och 18 försäkringskassor ingick, anser drygt 90 procent att den privata vården är viktig för att företagen själva ska kunna ta initiativ till rehabilitering för de anställda.
Nils-Åke Carlsson på Sifs enhet för strategisk utveckling anser att frågan om en stopplag är ideologisk och svår att utvärdera utifrån nyttoaspekt.
- Jag anser att den offentliga sektorn i grunden fungerar väldigt bra, men den kan skötas bättre. Sedan kommer det alltid att finnas privata alternativ, det får vi nog köpa.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.