Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare sparkar ut utländska företag

Arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen utesluter fem företag som inte är registrerade i Sverige. De vill inte längre organisera företag som dumpar villkoren på den svenska arbetsmarknaden.
Göran Jacobsson Publicerad 4 september 2008, kl 14:46

- Så som den här gruppen företag bedriver sin verksamhet förstör de för många andra. Det ska vara samma spelregler för alla, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, till LO-Tidningen.

En viktig orsak till uteslutningen är att företagen, som inte är registrerade i Sverige, inte konkurrerar på samma villkor. Som exempel tar Henrik Bäckström företag som är registrerade på Irland. De betalar bara 10 procent i sociala avgifter.

Bemanningsföretagen är en del av Almega och är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som sysslar med personaluthyrning och entreprenad. Organisationen har 450 medlemsföretag med drygt 40 000 årsanställda. Unionen har avtal med Bemanningsföretagen och drygt 10 000 medlemmar i branschen.

För att få vara med i Bemanningsföretagen måste företagen vara auktoriserade och följa vissa etiska regler. Med medlemskap i organisationen följer kollektivavtal.

De uteslutna företagen kommer från Estland, Polen, Irland och Cypern. Uteslutningen innebär att de kommer att få svårare att vara verksamma i Sverige. Det är svårare för ett sådant företag att få kunder om de inte kan visa att de har kollektivavtal, som hänger ihop med medlemskap i arbetsgivarorganisationen.

Till Bemanningsföretagen har de fem företagen uppgivit att de har några hundra anställda, men arbetsgivarnas egna undersökningar visar att de egentligen har flera tusen anställda.

Uteslutningen kan få stor betydelse. I bland annat byggbranschen finns många utländska bemanningsföretag.

De uteslutna har reagerat mycket starkt och hotar med att gå till EG-domstolen för att den svenska arbetsgivarorganisationen sätter käppar i hjulen på den fria rörligheten inom EU. Det håller inte Henrik Bäckström med om. Det är ju frivilligt att vara med i Bemanningsföretagen.

Han säger att Bemanningsföretagen nu tagit ställning för vilka regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

- Vårt beslut kan nog riva upp på många håll. Det finns en tickande bomb i det här, säger Henrik Bäckström till LO-Tidningen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.