Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare får kritik för dålig riskbedömning

Drygt hälften av de företag som Arbetsmiljöverket inspekterat det senaste halvåret har visat brister. Rutiner saknas när unga introduceras i jobb och arbetsgivarna gör inga riskbedömningar. Det framgår av en ny rapport.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Unga män löper större risk att drabbas av olycksfall på jobbet än både kvinnor i samma ålder och äldre män, det visar siffror från AFA försäkring. Vanligast är det att skada sig av maskiner eller råka skära sig på vassa föremål. Bland kvinnor är rån det vanligaste olycksfallet på jobbet.

Unga drabbas också av andra typer av skador än äldre på arbetsmarknaden. Unga män drabbas av sårskador eller frakturer. Bland kvinnorna är frakturerna vanligast.

Men kanske är det inte så konstigt att olyckorna är större bland yngre än äldre.

- Unga i arbete är en särskilt utsatt grupp. De har liten eller ingen yrkeserfarenhet, de har ofta en låg riskmedvetenhet och i sin iver att ta sig in på arbetsmarknaden vill de gärna vara till lags och går därför med på både det ena och det andra, säger Urban Olsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Arbetsmiljöverket har samlat ihop statistik från den inspektionsrunda som genomfördes mellan april och september. Resultatet visar att av 1 310 besökta arbetsplatser påpekades brister på 600 av dem.
Arbetsgivarna glömmer bort att göra riskbedömningar, de tar inte fram rutiner för introduktion och handledning av unga arbetstagare och de ger knapphändig information om hur man ska till exempel agera i en hotsituation eller då man utsätts för exponering av farliga kemiska ämnen.

På 20 procent av de inspektioner där arbetsmiljöverket ställt krav på bättring har myndigheten gjort uppföljningsbesök. I år började man med särskilda arbetsmiljöambassadörer som reste runt och informerade unga om deras rättigheter på arbetsplatsen.
- Vi fick ett bra gensvar. När man väl har börjat uppmärksamma och prata arbetsmiljö så sprider det sig, säger Urban Olsson. 




Fakta

Rapporterna redovisades under ett seminarium som anordnats av AFA försäkring under onsdagen.

Ta del av rapporten om ungas arbetsskador här:

Ungas arbetsskador

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.