Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsförmåga - ett luddigt begrepp

Tron på sig själv betyder mest för långtidssjukskrivnas arbetsförmåga. Men metoderna för att bedöma arbetsförmåga måste bli mer tillförlitliga. Det visar ny forskning.
Ola Rennstam Publicerad 25 juni 2008, kl 09:15

Trots att arbetsförmåga är ett centralt begrepp i dagens politiska debatt saknas en entydig definition. Det finns inte heller några vedertagna metoder för att fastställa en persons arbetsförmåga. Att bedömningen av arbetsförmågan görs på ett bra sätt är viktigt för att kunna stödja sjukskrivna att komma tillbaka i arbete och för att kunna planera en bra rehabilitering. Det hävdar Elin Ekbladh, som nyligen disputerat i vårdvetenskap med inriktning mot arbetsterapi vid Linköpings universitet.

Elin Ekbladh har följt olika grupper av långtidssjukskrivna under två år för att kartlägga vad som påverkar en persons arbetsförmåga och vilka faktorer som bäst förutsäger vilka av dem som kan återgå i arbete. Hon fann att tron på den egna förmågan är det som betyder mest. Därefter kommer hur dagliga vanor och rutiner ser ut och går att kombinera med ett arbete.
- Psykosociala faktorer är minst lika viktiga som fysiska för människors arbetsförmåga, säger hon.

Bland faktorer som påverkar arbetsmiljön betyder personliga kontakter mest, i första hand med kunder och klienter, i andra hand med arbetskamrater. Därnäst kommer arbetets meningsfullhet.

Ett stort problem idag är att alltför få långtidssjukskrivna får någon rehabilitering.
- Det finns en risk att alltför stor vikt fästs vid fysiska faktorer som påverkar arbetsförmågan, jämfört med psykosociala, säger Elin Ekbladh.

Med den nya sjukskrivningsprocess som ska börja tillämpas den 1 juli skärps de ekonomiska incitamenten för sjukskrivna.
- Det finns andra faktorer än rent ekonomiska som är minst lika viktiga för att få människor tillbaka i arbete. Risken är att kommunernas utgifter för socialbidrag skjuter i höjden, när allt fler nekas sjukpenning eller sjukbidrag, säger Elin Ekbladh.

Hennes erfarenhet är att människor inte simulerar eller väljer att gå sjukskrivna.
- De allra flesta vill hitta en lösning som innebär att de kan arbeta. Men istället för ekonomisk piska kan de behöva hjälp och bekräftelse i att identifiera egna lösningar.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.