Både för äldre och yngre anställda, de som är under 32 år, är det viktigt att känna att ens kompetens tas tillvara på jobbet. För båda grupperna är också möjligheten att påverka sina arbetsuppgifter viktiga. Men sedan skiljer de sig åt. För de äldre är viktigast att lönen står i rimlig proportion till deras insatser, och att deras åsikter respekteras och tas tillvara. För den yngre generationen är det däremot anställningstryggheten som hamnar i fokus.
- Graden av nöjdhet för den generationen är tydligt kopplat till vilken sorts anställning du har. Vi som är födda på 1980-talet har vuxit upp med en annan arbetsmarknad än tidigare. Att få en fast anställning är inte lika lätt som det varit, säger Henrik Nyman, analytiker på SKI, Svenskt kvalitetsindex, som har genomfört undersökningen.
Totalt sett har de anställdas bedömning av sin arbetssituation förbättrats något sedan i fjol. Både inom privat och statlig sektor är det just nu mungiporna uppåt. Däremot går det åt andra hållet inom landsting och, framförallt, kommunerna. Anställda i kommunerna är väldigt engagerade i sina jobb, men uppenbarligen har stressen ökat och deras arbetsförhållanden försämrats kraftigt.
Allra bäst har man det inom finans- och företagstjänster. Med tanke på hur bankerna hamnat i skottgluggen det senaste året kan det tyckas överraskande att man just där tycker att det är extra roligt att gå till jobbet.
- Men man är ganska duktig på att hantera sådana situationer internt, säger Henrik Nyman.
Störst försämring av nöjdheten hittar man inom transportsektorn. Både på SJ och inom annan kollektivtrafik trivs anställda sämre än tidigare.
Helt klart finns det god anledning för dem att försöka göra något för att förbättra läget. SKI:s siffror visar också med tydlighet det vi alla anar: mer arbetsglädje både minskar sjukfrånvaron och gör att medarbetarnas benägenhet att byta jobb minskar.