Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställdas ålder oviktig enligt stor studie

Yngre har mycket mer energi och framåtanda än äldre, som är så utmattade att de bara vill ta det lugnt fram till den efterlängtade pensioneringen. Så kan en åldersfixerad uppfattning om anställda se ut. Men den bilden stämmer inte alls, enligt en stor brittisk studie.
Anita Täpp Publicerad 25 november 2016, kl 10:25
Colourbox
Colourbox

I undersökningen har forskarna utgått från följande stereotyper beroende på ålder:

  • Unga satsar mest på kompetensutveckling, är mest positiva och entusiastiska över sitt arbete och jobbar hårdast för att hålla sig i form.
     
  • Äldre är mer utmattade,  angelägna om att trappa ned och mindre villiga att utforska nya saker.

De 10 000 människor som deltog i undersökningen visar dock på en annan verklighet.

De flesta uppger att de försöker upprätthålla sina färdigheter genom kompetensutveckling. Visserligen gällde det främst de yngsta, mellan 18 och 30 år, där drygt 90 procent uppgav att de gjorde det. Men också efter 45 års ålder uppgav nästan 60 procent att de aktivt satsade på att utveckla sin kompetens.

Undersökningen visar också att det inte bara är de unga som är positiva till och är glada över sitt arbete.  Drygt 50 procent av alla, oberoende av ålder, uppgav att de kände så.

Studien slår också hål på föreställningen om att unga jobbar hårdast för att hålla sig i form.  Ungefär hälften av dem som är under 45 år försöker aktivt hålla sig i form. I de äldre åldersgrupperna är det allt fler som gör det, med en topp på 71 procent bland dem som är över 70 år.

Yngre människor är inte heller mindre - utan mer - utmattade än äldre, enligt undersökningen. Bland dem som var under 45 år uppgav 43 procent att de var utmattade medan 35 procent av dem som var äldre upplevde att de var det. Minst utmattade var de som var över 60 år gamla.

Studien visar också att äldre människor inte alls vill trappa ned i den utsträckning som man kan tro. Medan mer än hälften av dem i åldern 46 - 60 vill trappa ned, vill endast 39 procent av dem över 60 det.  

När det gäller viljan att lära nytt och utforska nya möjligheter fann man ingen betydelsefull åldersskillnad.

I en kommentar till undersökningen påpekar forskarna att stereotyperna man har fokuserat på i undersökningen bara är en del av de falska och felaktiga uppfattningar som gör att företag tar felaktiga beslut när det exempelvis handlar om vem man ska anställa, främja och utveckla på en arbetsplats.

Självklart finns vissa skillnader mellan olika åldersgrupper, men om man bedömer anställda grundad på en vanföreställning om hur de är beroende på ålder, så minskar också förståelsen för att individer är olika och att viljan att ge alla samma chans till en lång berikande arbetskarriär, vilket inte heller är bra för produktiviteten, menar forskarna.

Om undersökningen

I undersökningen, som gjordes via nätet av två  professorer vid London Business School, deltog 10 000 människor mellan 24 och 80 år, från hela världen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.