I undersökningen har forskarna utgått från följande stereotyper beroende på ålder:
- Unga satsar mest på kompetensutveckling, är mest positiva och entusiastiska över sitt arbete och jobbar hårdast för att hålla sig i form.
- Äldre är mer utmattade, angelägna om att trappa ned och mindre villiga att utforska nya saker.
De 10 000 människor som deltog i undersökningen visar dock på en annan verklighet.
De flesta uppger att de försöker upprätthålla sina färdigheter genom kompetensutveckling. Visserligen gällde det främst de yngsta, mellan 18 och 30 år, där drygt 90 procent uppgav att de gjorde det. Men också efter 45 års ålder uppgav nästan 60 procent att de aktivt satsade på att utveckla sin kompetens.
Undersökningen visar också att det inte bara är de unga som är positiva till och är glada över sitt arbete. Drygt 50 procent av alla, oberoende av ålder, uppgav att de kände så.
Studien slår också hål på föreställningen om att unga jobbar hårdast för att hålla sig i form. Ungefär hälften av dem som är under 45 år försöker aktivt hålla sig i form. I de äldre åldersgrupperna är det allt fler som gör det, med en topp på 71 procent bland dem som är över 70 år.
Yngre människor är inte heller mindre - utan mer - utmattade än äldre, enligt undersökningen. Bland dem som var under 45 år uppgav 43 procent att de var utmattade medan 35 procent av dem som var äldre upplevde att de var det. Minst utmattade var de som var över 60 år gamla.
Studien visar också att äldre människor inte alls vill trappa ned i den utsträckning som man kan tro. Medan mer än hälften av dem i åldern 46 - 60 vill trappa ned, vill endast 39 procent av dem över 60 det.
När det gäller viljan att lära nytt och utforska nya möjligheter fann man ingen betydelsefull åldersskillnad.
I en kommentar till undersökningen påpekar forskarna att stereotyperna man har fokuserat på i undersökningen bara är en del av de falska och felaktiga uppfattningar som gör att företag tar felaktiga beslut när det exempelvis handlar om vem man ska anställa, främja och utveckla på en arbetsplats.
Självklart finns vissa skillnader mellan olika åldersgrupper, men om man bedömer anställda grundad på en vanföreställning om hur de är beroende på ålder, så minskar också förståelsen för att individer är olika och att viljan att ge alla samma chans till en lång berikande arbetskarriär, vilket inte heller är bra för produktiviteten, menar forskarna.