Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda utan skydd med urholkad lag

Lagen om anställningsskydd, las, är så full av kryphål att den mera liknar en schweizerost än ett fackligt vapen mot arbetsgivare som vill sparka medarbetare.
Publicerad
Länge har arbetsgivarna åberopat arbetsbrist som skäl för uppsägningar av anställda. Nu använder man allt oftare omorganisation i kombination med krav på formell kompetens.
Fönstertillverkaren Snidex i Burträsk varslade 51 av 130 anställda om uppsägning, organiserade om och införde krav på betyg i engelska och tyska samt examensbevis på CAD-utbildning. Tjänstemän som under 30 års anställning i företaget hade förvärvat en gedigen yrkeskompetens var chanslösa. Företagsledningen kunde handplocka bland yngre tjänstemän med färska betyg.
"Det gjorde jävligt ont. Som om vårt arbete inte var värt någonting", summerar Snidex förre klubbordförande som fanns med bland de tretton tjänstemän som kickades.
Till skillnad mot LO-förbunden tillämpar Sif ett decentraliserat förhandlingsansvar, där klubbarnas förtroendevalda möter direktörer och personalchefer öga mot öga. Klubbförhandlaren anses vara den som bäst känner till medlemmens kvalifikationer. Samtidigt är han/hon själv pressad av dubbla lojaliteter, stress, otrygghet och ofta dåligt utbildad för uppgiften. "Det var som när en blind leder en blind", berättar en vice klubbordförande om sin fruktlösa kamp för en arbetskamrat.
Bara fyra av fjorton tillfrågade regionchefer i Sif anser att principen sist in, först ut har någon giltighet. "Las fungerar inte", konstaterar Ulf Sjöberg, Sif Syd. Brott mot turordningsreglerna hamnar sällan i Arbetsdomstolen, AD. Det skedde inte en enda gång 2001. Och när det sker går domstolen sällan på arbetstagarnas linje.
Är då slutsatsen att las lika gärna kan få mögla och upplösas? Nej, rätt använd är lagen fortfarande ett viktigt fackligt verktyg.
IT-företaget Rescos personalchef menar att en arbetsgivare kan göra sig av med vem som helst, men när Resco sa upp 200 anställda härom året fick medlemmarna med Sifs hjälp skadestånd i centrala förhandlingar. I juni i år vann förbundets jurister ett mål i AD mot Samfood för brott mot turordningsreglerna. Företaget sade upp åtta säljare i samband med flytt av ett kontor och struntade i att göra en utredning om omplacering trots att det fanns tre, fyra tjänster på den nya orten som de uppsagda vara kvalificerade för. Medlemmarna fick skadestånd.
Sif vill stoppa trixandet med omorganiseringar genom att tvinga arbetsgivaren kompetensutveckla dem som riskerar att sparkas.
Las måste kompletteras med höjda skadestånd och en skyldighet för arbetsgivaren att erbjuda kompetensutveckling. Sif måste samtidigt intensifiera sitt arbete med att stärka de förtroendevaldas status och kompetens. Först då kan dessa känna sig starka nog att möta de utmaningar som medlemmarna förväntar sig att de ska klara.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.