Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda på Outokumpu positiva till nya ägarna

Efter över ett halvår har Outokumpu hittat köpare till sin kopparrörelse. Ny ägare blir riskkapitalbolaget Nordic Capital.<br />- Det är skönt att det är över, säger Roine Tielinen i Sifs klubbstyrelse i Västerås.<br />
Publicerad
Redan i september fick de anställda på Outokumpu Copper Strip veta att bolaget var ute till försäljning. Outokumpu hade beslutat att satsa på rostfritt stål och göra sig av med kopparproduktionen. Deadline för försäljningen var satt till den 10 februari, men först i tisdags kom det slutgiltiga beskedet.
- Vi har gått i väntans tider och det har varit mycket spekulationer. Ovissheten är värst, säger Roine Tielinen.
Han ser positivt på de nya ägarna.
- De är beredda att satsa på oss. Det har vi inte känt från Outokumpus sida. Eftersom de skulle göra sig av med oss har de inte velat investera.
Någon större risk för att Nordic Capitals köp kommer att leda till rationaliseringar och nedskärningar ser han inte.
- Vårt bolag är väldigt slimmat, det är skillnad om man har en väldigt stor organisation. Hade vi däremot blivit köpta av en konkurrent hade risken varit större, då hade det funnits samordningsfördelar.
Outokumpu Copper är världsledande i sin bransch och har runt 6 400 anställda i 13 länder i EU, USA och Sydostasien. Nordic Capital är ett av Nordens största riskkapitalbolag. Ambitionen när bolaget tar över ett företag är att driva det några år, för att sedan sälja det med vinst.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.