- Pfizer visste inte vad de gav sig in på när de köpte Pharmacia, det var för stort för dem. Det här är konsekvensen, säger Ingela Widén, Sifklubbens ordförande.
Turerna har varit många sedan övertagandet. Först kom besked om att man skulle satsa på Uppsalaverksamheten. Men det blev dyrt och till sist beslutade man att lägga ned den toppmoderna anläggningen. I stället skulle det igen satsas på Stockholm som tidigare dömts ut. När det senare stod klart att investeringen i Stockholm skulle bli för stor för de både trånga och omoderna lokalerna, fick även Stockholm stryka på foten.
- Man undrar vad den här koncernen håller på med. Det är så mycket strul hela tiden.
Pfizer har under en tid arbetat med att utveckla en ny produkt i Stockholm. De anställda trodde att den när som helst var klar för lansering.
- Det var ett jätteviktigt projekt som bara brakade. Vi har inte haft någon insyn alls, säger Ingela Widén.
Gårdagens besked om nedläggning tog de anställda hårt.
- Folk är chockade och bestörta. Man gråter och undrar hur det kunde gå så här. Det är så grymt. Alla har jobbat som galningar för att få det här projektet att fungera. Det har varit massor av övertid.
Även om hon anser att mycket kunde ha skötts bättre, vill Ingela Widén inte alldeles svartmåla Pfizer som arbetsgivare.
- Vi har haft möjlighet att förhandla oss till ett bra socialt paket som vi inte hade på Pharmaciatiden. Men är det ett amerikanskt bolag så är det. Inflytandet har präglats av det.
Produktionen ska successivt trappas ned för att helt avslutas 2007. Förhandlingarna kommer att inledas i nästa vecka om i vilken ordning de anställda ska tvingas sluta.
Företaget har lovat att uppsägningarna ska ske på ett ansvarsfullt sätt i samarbete med de fackliga organisationerna.
Pfizer har i dag runt 2 700 anställda i Stockholm, Helsingborg, Strängnäs och Uppsala.
LINDA SVENSSON