Studien genomfördes under 1999 och visar att nio procent är överutbildade för sina uppgifter, 56 procent har en adekvat utbildning och 35 procent är underutbildade.
I studien görs jämförelser med 13 andra länder inom OECD. När det gäller medborgare med eftergymnasial utbildning ligger Kanada på en första plats. Där har 57 procent av de i arbete sysselsatta en högre utbildning efter gymnasiet. I Sverige är andelen 30 procent.
Inte heller när det gäller fullgjord gymnasieutbildning kan Sverige slå sig för bröstet. 21 procent av den svenska arbetskraften har inte gymnasieutbildning, medan andelen i till exempel Tyskland är endast 12 procent.
Men när det gäller sysselsatta inom yrken som normalt sett kräver högskoleutbildning återfinns Sverige tillsammans med Schweiz och Nederländerna med cirka 35 procent främst bland de 14 jämförda OECD-länderna.
Kvinnor är normalt mer adekvat utbildade för sina uppgifter och en större andel kvinnor är överutbildade. I synnerhet gäller det kvinnor födda i andra länder som invandrat till Sverige.
GUNNAR HÄGG