Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anita Olsson, ekonomiassistent: Hade jag mer pengar skulle jag resa

En stor arbetsplats med många arbetskamrater är en av fördelarna med att jobba på Spa Selma Lagerlöf. Det tycker Anita Olsson som bland annat ser till att pengar i praktiken rullar in och ut på företaget. En av nackdelarna är den egna lönen, som hon tycker kunde vara högre.<br />
Publicerad
När Anita Olsson var liten åkte hon skidor och lekte ungefär här, där hennes arbetsstol nu står.
I utkanten av Sunne, med utsikt över Fryken, finns i dag Quality hotel & spa resort Selma Lagerlöf, och det är här hon jobbar. Det är två olika byggnader en bit från varandra; ett herrgårdshotell och ett spahotell, en maffig byggnad, delvis i glas, som inrymmer ett spa, med bland annat bassänger, massagebänkar, träningsattiraljer och en salong.
Anita sitter i spahotellet, och det doftar av oljor och krämer när hon möter mig i entrén, välklädd i den representativa personaluniformen, rutig kavaj och mörka byxor. Anitas jobb har dock inte mycket med massageoljor att göra, mer än att hon betalar dem. Som en av två ekonomiassistenter är det genom henne alla pengar passerar.
-Jag är en siffermänniska som gillar att ha koll på att allt stämmer. Det är bland annat därför jag trivs med mitt jobb, säger hon.
Efter grundskolan gick Anita ekonomisk linje på gymnasiet. Hon har också jobbat på bank, och även prövat på en del annat, till exempel gick hon en barnskötarkurs när hon var yngre. Pröva på är bra, tycker hon, men nu vet hon att det är det här hon vill arbeta med, och inte att jobba på dagis. Lönen är hon dock mindre nöjd med. 17 500 på en 90-procentig tjänst. En lön som det är svårt att klara sig på när man är ensamstående med tre tonåringar. Om hon skulle få en löneökning finns det många hål att fylla.
-Men hade jag mer pengar skulle jag vilja resa och uppleva saker med barnen och min särbo. Jag vill se hur de lever och har det i andra länder, säger Anita Olsson.
Så mycket resande räcker dock lönen inte till.
-Det är dåligt betalt med tanke på det ansvar vi har, men hotell- och restaurangavtalet ligger väl inte så högt, säger Anita Olsson.
-De flesta har låg lön, och några få chefer sticker ut. Jag tycker att det ibland är väldigt stora skillnader.
Anita har jobbat i drygt nio år i företaget i ett par olika omgångar. Först nästan fyra år som vikarie på samma stol hon sitter nu (det var faktiskt Anita som valde ut själva stolen). Sen hade hon ett ungefär lika långt avbrott, då hon bland annat jobbade med ekonomi på Volvo, därefter med ekonomin på både ett mindre hotell och ett verkstadsföretag samtidigt. Men hon trivs med att ha kommit tillbaka till spa igen.
-Det är roligt att jobba på ett så stort företag och ha många arbetskamrater. Ekonomiavdelningen är ju lite av spindeln i nätet och har mycket kontakt med de flesta avdelningar.
En annan fördel är att avdelningen kan flexa till en viss del med arbetstiden - om hon måste gå tidigare någon dag kan hon stämpla ut och ta igen det någon annan dag. Och eftersom hon är en av två som gör det här jobbet, så kan de hjälpas åt med det löpande ekonomiarbetet såsom bokföring, fakturor, post, avstämningar, beställningar av trycksaker eller vad det nu kan vara. Jobbet är varierat, och hon tycker att hon lärt sig mycket och fått många erfarenheter.
-Efter att ha varit här så har man mycket med sig. Det är lätt att gå in och jobba i ett annat företag, säger hon.
Selma Lagerlöf ägs av den nordiska hotellkedjan Choice, och det gör att de anställda får rabatt på alla Choicehotell. 25 procents rabatt blir det också på sånt som kan köpas på arbetsplatsen - det kan vara träningskläder, en middag eller en behandling. Och om ryggen värker efter ett långt pass bland siffrorna kan det eventuellt gå att få en stunds massage om det finns lediga behandlingstider.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.