Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anders i topp bland chefsnamnen

Heter du Ida-Maria eller Abdullah är din chans att bli chef väldigt liten. Det är tusen gånger vanligare att heta Anders eller Peter bland Unionens chefsmedlemmar.
Dag Bremberg Publicerad 26 februari 2013, kl 10:49

Det vanligaste tilltalsnamnet i Sverige är Anna och Lars är tvåa. Men bland cheferna i medlemsregistret är de klart underrepresenterade. Det finns bara 562 Anna och 888 Lars.

Anna är på 15:e plats och Lars kommer 6:a på chefstoppen.
Underligare är att det vanliga namnet Karl, som två av hundra svenska män kallar sig, hamnar först på plats 221. Det är till och med efter Carl med C (som varit vanligt på direktörer i storföretagen).
Detta kan delvis förklaras med att många Kalle gått i pension, liksom Lasse. Många Anna är relativt unga, 25-35 år och har kanske chefskarriären framför sig.

Överrepresenterade bland kvinnorna är Marie, Susanne, Carina, Malin, Linda och Camilla. De vanliga namnen Karin, Kristina och Kerstin hittar man dock sällan bland cheferna.

Oväntat många är de nästan tusen Magnus samt Stefan, Mats och Fredrik.Erik heter bara 251 chefsmedlemmar, och de borde varit fyra gånger fler om man jämför med Sverigestatistiken.
Pojknamn som slutar på -y brukar förknippas med arbetarklass och det finns forskning som visar att y-namnen är klart överrepresenterade i kriminalregistret. Bland Unionens chefer finns ändå 370 Tommy och ett antal Jimmy, Johnny, Conny och Tony.

De som har namn som är lätta att uttala gör oftare karriär, enligt en undersökning på amerikanska advokatbyråer. Resultaten visade att det avgörande var inte om namnet var "utländskt" eller långt, utan hur enkelt det var att säga, som Tommy, Dick, Bobby eller Anne.
I vår lista är det tydligt att osvenska namn kommer mycket långt ner. Vi finner bara tio Ali och ingen Muhammed.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.