Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Amerikanska asbestkrav hotar Ericsson

Tidigare har ABB tvingast betala stora belopp till asbestoffer i USA. Nu finns risk att även Ericsson drabbas av skadeståndskrav.
Publicerad
Både Ericsson och ABB finns med bland de 250 internationella storföretag som vänt sig till Högsta domstolen i USA för att få stopp på asbestprocesserna, uppger Financial Times.
I USA har företag länge krävts på ersättning för dödsfall och sjukdomar som användandet av asbest i tillverkningen har orsakat. Sammanlagt handlar det om mångmiljardbelopp. Financial Times uppskattar att det finns 200 000 asbestskadade i USA som ställer krav. Det skulle kunna resultera i kostnader på mellan 200 och 275 miljarder dollar.
Orsaken till att storföretagen nu vänder sig till Högsta domstolen är en asbesttvist i West Virginia där 8 000 drabbade begär ersättning. Att Ericsson dragits in i processen beror på ett tidigare delägt dotterbolag som tillverkade elkablar med asbest i. ABB betalar redan ersättningar till asbestskadade på dotterbolaget Combustion Engineering som tillverkar pannor och tryckkokare för kraftindustrin. När företaget köptes 1990 var antalet skadeståndskrav få, under senare år har de ökat lavinartat. ABB räknade ursprungligen med att omkring nio miljarder kronor skulle krävas för att täcka kraven.
Enligt Financial Times tvingades nio företag i konkurs på grund av skadeståndskraven i fjol, i år har redan elva gått samma väg.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.