Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Älskar eller hatar du ditt jobb?

Är du lycklig på jobbet? Då tillhör du en majoritet. Men fyra av tio upplever att de är olyckliga på sin arbetsplats, visar en undersökning.
Anita Täpp Publicerad

Undersökningen om hur lycklig man upplever sig vara, både på jobbet och privat, har gjorts bland cirka 13 500 personer i arbetsför ålder i sju europeiska länder. 

Eftersom det genomsnittliga resultatet för hur lycklig man är med livet i stort hamnade på 6,3 på en skala mellan 0 och 10, drar Stepstone som gjort undersökningen slutsatsen att européerna i gemen är ganska lyckliga. Uppfattningen att man har ett lyckligt liv är jämnt fördelad oavsett kön och ålder.

Bäst mår svenskarna och danskarna följt av tyskarna medan exempelvis fransmännen är mer olyckliga än genomsnittet.

Men hur man mår i stort behöver inte betyda att förhållandet är detsamma på jobbet. Exempelvis har tre av tio svarat att de är lyckliga i allmänhet men mindre lyckliga på arbetsplatsen. 

Av alla tillfrågade har 51,7 procent uppgett att de är lyckliga på jobbet, medan 42 procent uppgett att de är olyckliga där.  Minst lyckliga på arbetsplatsen är tyskarna medan belgarna är lyckligast, följt av danskarna och holländarna.

När de intervjuade fått sätta poäng på hur lyckliga de är med sina arbetsuppgifter blev det genomsnittliga resultatet 5,5 av 10. Men då de inkluderade sin fysiska och kulturella arbetsmiljö i poängsättningen sjönk den till 5,1.  Det visar att människor har hittat ett arbete som passar dem men att de är mindre samstämda med företagskulturen. Och där kan organisationerna göra skillnad, menar Stepstone.

I undersökningen har också representanter för nästan 1 300 företag intervjuats. Av svaren kan utläsas att företagen kraftigt övervärderar sina anställdas lycka, vilket är oroande menar Stepstone som tror att en förklaring kan vara att bara hälften av företagen mäter den faktorn.  

Eftersom också arbetsgivarna har mycket att vinna på att fler anställda är lyckliga på jobbet, genom exempelvis en lägre personalomsättning, att anställda jobbar bättre och det blir lättare att rekrytera ny eftertraktad personal, bör man lägga mer krut på att öka trivseln menar Stepstone som också ger förslag på hur det ska gå till.

Exempelvis måste det finnas respekt för varje anställd där dennes prestationer uppmärksammas på arbetsplatsen så att individen får vara stolt över vad han eller hon genomfört och bidragit med, att varje anställd ges möjlighet att ta ansvar för och utvecklas i sitt arbete och att alla känner att det de säger uppmärksammas.  

Fakta

Hur vet man att man är lycklig på jobbet?

Förmodligen när man kan lämna ett positivt svar till dessa fyra frågor, menar Stepstone:

1. Kan jag vara den jag vill på jobbet? 

2. Uppmuntras jag till att bli den jag vill bli?

3. Uppmuntras jag att arbeta tillsammans, att dela med mig, att vara en del av ett hängivet team, i stället för att ständigt tävla?

4. Gör företaget det tydligt att mitt jobb uppskattas och är en del av en större helhet?

(Källa: Leo Bormans, The World Book of Happiness) 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.