Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alltid tillgänglig

Enligt en rapport från Unionen har kvinnliga chefer en mer stressad arbetssituation. Heléne Axelsson-Sahlin, HR-chef på Sveriges Television, har ambitionen att vara en bra chef som är tillgänglig för medarbetarna trots stor arbetsbelastning och stressiga dagar. Att skicka och besvara mejl på kvällarna hemma ser hon som stressreducerande.
Maja Jägerlöv Publicerad
Helene Axelsson Sahlin

Det är sen eftermiddag, skymningen har fallit över Stockholm. Alla som har en åtta timmar lång arbetsdag är vid det här laget redan på väg hem. Men inte Heléne Axelsson- Sahlin, HR-chef på Sveriges Television. Hon är kvar minst en timme till på arbetet. När Heléne kommer hem, och middagen är lagad och uppäten blir det ytterligare arbete vid datorn. Mejl måste skickas och besvaras. Det gör henne ingenting. Arbetet på kvällarna ses som avkoppling.

- Det är lätt att ta med datorn hem. Jag kan svara på mejlen i lugn och ro - det är stressreducerande.

Efter 13 år som HR-chef på SVT, fyra av dem som ytterst ansvarig, har Heléne lärt sig att prioritera och fokusera på arbetsuppgiften. Att ha förmåga att fokusera i stressiga situationer upplever hon som en fördel - man ser vad som behöver göras och får ett avslut på det. Nackdelen kan vara att hon i sådana situationer inte är lika tillgänglig för medarbetarna som annars.

Trots hög arbetsbelastning och stressiga dagar är arbetet roligt.

- Det är ett väldigt omväxlande arbete. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är dessutom många trevliga människor som brinner för teveproduktion i företaget.

På frågan om Heléne känner inflytande och kontroll över sin arbetssituation blir svaret rakt och ärligt.

- För det mesta har jag bra kontroll. Det är hög arbetsbelastning dagligen med många möten. Men jag känner att jag har inflytande och kontroll.

Vid tillfällen då stressen ändå tar överhand ser hon till att ägna kvällen åt att strukturera. Denna valmöjlighet hade inte Heléne när hon hade småbarn.

- Då hände det att jag lagade alla middagar på söndagen. Det krävde en helt annan planering för att kunna gå hem tidigare. Det gällde att jobba väldigt intensivt när man väl var på jobbet. Då fanns heller inga bärbara datorer man kunde ta med sig hem.

Att det ställs krav på henne i yrkesrollen är självklart. De största kraven tror hon att hon själv ställer men visst förväntar sig medarbetarna att hon ska vara tillgänglig och finnas där som stöd.

- Ambitionen är att vara en bra chef, som är tillgänglig för mina medarbetare när de behöver mig, säger Heléne.

I hur stor omfattning är du tillgänglig utöver ordinarie arbetstid?

- Jag är tillgänglig på kvällarna, helgerna och även på semestern. Det är ingen som hör av sig på kvällarna eller helgerna om det verkligen inte behövs.

Luncher avstår Heléne aldrig från. Tiden är helt vigd åt att äta och umgås med medarbetarna - det är viktigt sätt att koppla av.

Trots långa arbetsdagar och mycket arbete på kvällar och helger känner Heléne att hon har en ganska bra balans mellan arbetsliv och privatliv. Det beror, enligt henne själv, på att hon till stor del kan styra om hon vill arbeta på kvällar eller inte.

Till sist, kommer du att tänka på arbetet på julafton?

- Nej, det tror jag inte, då kommer jag att vänta på jultomten.

Arbetsmobilen ringer, svarar du?

- Ja för att se att det inte har hänt något allvarligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.