Det är en dyster bild av de privatanställda tjänstemännens vardag som avslöjas i årets arbetsmiljöbarometer från Unionen.
På fyra av fem arbetsplatser jobbas regelbundet övertid, vilket innebär varje månad eller vid återkommande perioder varje år. På fyra av tio arbetsplatser finns anställda som är eller har varit sjukskrivna på grund av sin arbetstid, vilket är ökning jämfört med tidigare.
Av enkätsvaren från de drygt 2 300 arbetsmiljöombud som deltagit i undersökningen framgår också att den lagstadgade rätten till fyra veckors sammanhängande semester inte används på 17 procent av företagen.
Dessutom upplever ombuden ofta att företagshälsovården inte är ett tillräckligt stöd i det förebyggande arbetet och att misstänkta arbetsskador vid psykosociala besvär inte anmäls så ofta som de borde.
En majoritet av arbetsmiljöombuden anser att den stress och arbetsbelastning som finns på företagen är den viktigaste frågan att ta itu med. Vilket de i dag kan ha svårt att göra därför att den samverkan med arbetsgivaren som krävs i det lagstadgade systematiska arbetsmiljöarbetet ofta brister. Av enkätsvaren framgår att arbetstiden vanligtvis inte ens ingår som en naturlig del i det arbetet, bara en av fem uppger att den gör det.
- Unionen har tidigare påpekat att arbetsmiljölagen behöver kompletteras med en psykosocial föreskrift för att skapa tydligare regler för arbetsbelastningen och den här undersökningen bekräftar det behovet, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.
Arbetstidsfrågor regleras i bland annat arbetstidslagen och arbetsmiljölagen, men också i kollektivavtal.
- Stärkta skrivningar om bortförhandlad övertidsersättningen är en av Unionens viktigaste krav i avtalsrörelsen, säger Cecilia Beskow.
Här kan du ladda ner hela Arbetsmiljöbarometern