Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Allt fler hoppar av yrkesgymnasierna

Avhopparna från yrkesgymnasierna riskerar att få ett sämre läge på arbetsmarknaden för resten av livet. Det visar en granskning från Arbetslivsinstitutet.
Publicerad
Effekterna av gymnasiereformen i början av 1990-talet blev inte som man tänkt sig. Då blev yrkesgymnasierna tre- istället för tvååriga och kärnämnen som svenska, engelska och matematik fick fler undervisningstimmar på bekostnad av de praktiska yrkesfärdigheterna.
Många elever klarar inte av de teoretiska ämnena och hoppar av. Uppemot 40 procent av eleverna tar inte examen, vilket är 50 procent fler än för tio år sedan. Dessa avhoppare, av vilka flertalet kommer från socialt utsatta miljöer, visar sig sedan ha svårigheter att få fasta arbeten långt upp i vuxen ålder.
- Det är tydligt att utbildningssystemet har skapat en marginaliserad underklass som varken får en ordentlig utbildning eller ett fotfäste på arbetsmarknaden, säger docent Jonas Olofsson som genomfört studien.
- Man har underskattat värdet för dessa ungdomar att få en tidig kontakt med arbetslivet. Att umgås med vuxna, lära sig att passa tider och komma upp på morgonen, säger han.
De elever som går färdigt yrkesgymnasierna får en sämre praktisk yrkesutbildning än tidigare, vilket gör att industrin i högre grad måste utbilda dem på arbetsplatsen.
Även i Norge har man liknande problem med avhopp som i Sverige. Där går mer än varannan avhoppare ut i arbetslöshet. Det ska jämföras med de tyska yrkesskolorna där avhoppen är få och så gott som samtliga får jobb efter examen.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.