Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Allergi påverkar arbetsförmågan

Den blomstertid nu kommer - med olust och med snor. För en stor del svenskar har pollenhelvetet, med huvudvärk, trötthet och nedsatt arbetsförmåga pågått några månader.
Johanna Rovira Publicerad 22 april 2008, kl 09:26
pollenallergi

Redan i januari uppmättes de första pollenhalterna och i februari kom larmen. Pollensäsongen hade börjat. Och dessutom förutspås en ovanligt lång säsong för alla allergiker som kom ganska lindrigt undan förra året. Snart har vi pollensäsong året om, varslar experterna och skräms också med att det varmare klimatet bidragit till nya pollenalstrande arter som framkallar nysattacker och rinnande ögon.

- Vi säger att 20 procent av befolkningen, drygt en och en halv miljon i runda tal, lider av pollenallergi. Sedan finns det hela spannet från lätt drabbade till sådana som blir jättesjuka, säger Eva-Maria Dufva, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

De värst drabbade kan behöva sjukskriva sig under den kraftigaste polleninvasionen. För dem som ändå pallrar sig till arbetet blir vägen till och från jobbet en pärs.  Även om man bor och jobbar mitt i en stad, finns det träd som envisas med att hänsynslöst pollinera så här års.

- Pollenallergi påverkar allmäntillståndet som alla allergier och gör att man bli väldigt trött. Det är klart att man inte presterar lika mycket på jobbet som annars, säger Eva-Maria Dufva som själv inte är just pollenallergiker, men har barn som lider av pollen.

Astma- och allergiförbundet kräver inga drastiska åtgärder som en trädfri innerstad, ständigt regn eller gratis mediciner, utan är ganska modesta i sina krav på samhället: Fler pollenstationer och tätare prognoser tillsammans med lättillgänglig info om pollenhalten står i stället på önskelistan.

- Jag har aldrig hört talas om någon arbetsgivare som erbjudit anställda vaccin eller medicin, men det vore kanske en bra idé, säger Eva-Maria Dufva.

Arbetskamrater kan hjälpa en pollenallergisk kollega genom att undvika att vädra kontoret och låta bli att använda parfymerade produkter.

- Det är extra viktigt under pollensäsongen att undvika dammiga miljöer, starka dofter, parfymer, pälsdjur och annat som kan reta slemhinnorna.

Fakta

Astma- och allergiförbundets tips till allergiker:

Kolla pollenprognoser på t ex https://www.nrm.se/ för att se hur mycket du bör medicinera

Undvik att vädra

Undvik allt annat som framkallar allergier.

Astma- och Allergiförbundet har under våren tagit fram ett informationsmaterial om dofter, som kan beställas gratis från förbundet. Beställ via mail

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.