Och inte nog med att arbetslösheten är låg, undersökningar visar att danskarna är lyckliga också.
Inte konstigt att både arbetsgivare och fack i Sverige är intresserade.
- Säkerhet och flexibilitet är inga motsättningar. Det är lättare att ta risker om man vet att det finns ett skyddsnät, påpekade ekonomiprofessorn Per Kongshöj Madsen från Aalborgs universitet när TCO ordnade seminarium om flexicurity.
I Danmark har både fack och arbetsgivare ställt upp på att det ska vara höga ersättningsnivåer för arbetslösa. I Sverige har arbetsgivarna hittills visat mest intresse för det svaga anställningsskyddet, betydligt mindre har intresset varit för att diskutera höjda ersättningsnivåer.
- Vi saknar flexibiliteten. Och på längre sikt måste vi diskutera ersättningsnivåerna, sa Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
Det var underförstått att det inte handlade om några höjningar. Enligt Karin Ekenger är nettoskillnaderna mellan ersättningarna, bidragen inräknade, i Danmark och Sverige inte särskilt stora.
Hon fick svar på tal av TCO:s ordförande Sture Nordh, som påpekade att det bland annat tack vare bemanningsföretagen redan idag finns en möjlighet för svenska arbetsgivare att öka och minska personalstyrkan efter behov.
- Men visst, vi ser gärna större flexibilitet, men inte till priset att allt fler hamnar utanför. Vi kan inte avveckla LAS, men vi kan fundera på hur vi ska bygga ut tryggheten i arbetslivet, sa Sture Nordh som tyckte att den stora skillnaden jämfört med Sverige är att det i Danmark finns "ett socialt kontrakt", bland annat om att inte minska ersättningen.
NIKLAS HALLSTEDT