Mer om detta senare. Men först några välmenande förmaningar:
Om du vill att dina besparingar ska växa, men inte vill ha investeringar som hobby ska du nog placera sparkapitalet i ett par globala aktiefonder istället. Aktiehandel kräver lite mer pyssel. Men du bestämmer själv hur mycket. Du behöver inte lusläsa börssidor och jaga klipp och snabba affärer. Vill du, som jag, köra den lite mer avspända stilen så fungerar det också.
Men då finns ett problem. Problemet heter riskspridning. Helst bör din portfölj bestå av sex-tio bolag, spridda på fem-sex olika branscher. Men så mycket pengar hade i alla fall inte jag att sätta sprätt på när jag började investera lite försiktigt. Lösningen blev investmentbolag.
Ett investmentbolag har som filosofi att äga och investera i andra bolag. Här får du så att säga riskspridningen på köpet. Väljer du till exempel Industrivärden eller Investor blir du indirekt ägare till flera företags aktier. Att du får en rabatt gör det hela ännu bättre. Den så kallade investmentbolagsrabatten innebär att börskursen på aktier i investmentföretag oftast ligger under företagets substansvärde. Det innebär att du kan köpa värden för 100 kronor men bara betala 60 kronor. En 40-procentig substansrabatt alltså.
Riskspridning i investmentbolag är faktiskt billigare än fondsparande. Aktiespararen slipper bland annat fondernas årliga förvaltningsavgifter. Dessutom ger många investmentbolag bättre årliga utdelningar än vad utdelande fonder gör. Sedan kan man ju önska att investmentbolagen ger samma upplysning om sina förvaltningskostnader som vad aktiefonderna gör. Här ligger fonderna före än så länge.
Investor
Kärninnehaven, de företag där Investor är en engagerad ägare med ett stort inflytande, utgörs av flera av Sveriges största företag: VM-data, Ericsson, Electrolux, ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, SAAB, SEB, Scania mm.
Industrivärden
Industriell tyngd i innehaven precis som Investor. I portföljen finns bland annat Munters, Handelsbanken, Sandvik, SSAB och Ericsson.
Geveko
Investeringar sker i aktier företrädesvis noterade på Stockholmsbörsen. Utöver detta investerar Geveko i mindre omfattning i onoterade aktier. Som aktieägare får du indirekt aktier i bolag som AstraZeneca, Ericsson, Sandvik och Volvo.
Lundbergs
I portföljen finns exempelvis Cardo, Holmen, Hufvudstaden, NCC och The Stadium.
Bure
Investerar främst inom onoterade bolag inom tjänstesektorn.
Ratos
Ratos placerar i onoterade bolag, alltså bolag som oftast är omöjliga att investera i för småsparare.
Svolder
Svolder investerar främst i mindre bolag, såväl noterade som onoterade.
Öresund
Bland de större innehaven märks bland annat Tele2, Johnson Pump, Avanza, Hagströmer & Qviberg och SkiStar.
Själv har jag tio olika aktieinnehav varav två investmentbolag. Min filosofi är att återinvestera all avkastning från aktierna tillbaka in i portföljen i form av nya aktieköp. Jag handlar när den samlade avkastningen uppgår till drygt 1 000 kronor. Annars består min egen sparmix just nu till övervägande delen av amorteringar på bolånet. Mitt samlade fond- och aktieinnehav är fjuttigt i jämförelse med mitt gigantiska bolån.