Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

AF: Arbetslösheten minskar inom två år

Sammanlagt kommer det skapas 116 000 nya jobb och arbetslösheten minskar från 8,1 till 7,8 procent på två år. Det visar Arbetsförmedlingens prognos.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 12 december 2013, kl 11:31

Jobben skapas i hög grad inom privata tjänster, som hotell och restaurang. Även personliga tjänster och företagstjänster ökar. Mindre bra går det för industrin, där orderingångarna minskar, liksom antalet nya jobb.

- Mycket lite talar för att industrin ska skapa många nya jobb nästa år. Däremot kan man möjligtvis se en ljusning 2015, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Sysselsättningen ökar i alla län, men allra flest jobb skapas i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Arbetsförmedlingens intervjustudie beskriver arbetsgivarna en ökad efterfrågan på varor och tjänster samtidigt som rekryteringsplanerna är positiva. De offentliga arbetsgivarna är dock lite mer försiktiga i prognosen att anställa mer personal.

Den kvarts miljon inskrivna gruppen arbetslösa som har en svag ställning på arbetsmarknaden blir  en stor utmaning för Arbetsförmedlingen även de kommande två åren. Drygt 30 procent av de inskrivna har till exempel högst en grundskoleutbildning och av dem har 40 procent lägre utbildning än grundskola.

- Vi ser en stigande andel arbetssökande som saknar den kompetens som arbetsgivare efterfrågar, säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.