Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

AF: Arbetslösheten minskar inom två år

Sammanlagt kommer det skapas 116 000 nya jobb och arbetslösheten minskar från 8,1 till 7,8 procent på två år. Det visar Arbetsförmedlingens prognos.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 12 december 2013, kl 11:31

Jobben skapas i hög grad inom privata tjänster, som hotell och restaurang. Även personliga tjänster och företagstjänster ökar. Mindre bra går det för industrin, där orderingångarna minskar, liksom antalet nya jobb.

- Mycket lite talar för att industrin ska skapa många nya jobb nästa år. Däremot kan man möjligtvis se en ljusning 2015, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Sysselsättningen ökar i alla län, men allra flest jobb skapas i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Arbetsförmedlingens intervjustudie beskriver arbetsgivarna en ökad efterfrågan på varor och tjänster samtidigt som rekryteringsplanerna är positiva. De offentliga arbetsgivarna är dock lite mer försiktiga i prognosen att anställa mer personal.

Den kvarts miljon inskrivna gruppen arbetslösa som har en svag ställning på arbetsmarknaden blir  en stor utmaning för Arbetsförmedlingen även de kommande två åren. Drygt 30 procent av de inskrivna har till exempel högst en grundskoleutbildning och av dem har 40 procent lägre utbildning än grundskola.

- Vi ser en stigande andel arbetssökande som saknar den kompetens som arbetsgivare efterfrågar, säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Lina Jonsson