Kvinnan hade varit anställd som receptionist på advokatbyrån i ett tiotal år när hon en kväll meddelade personalchefen att hon måste vara hemma för vård av barn nästa dag.
Personalchefen krävde då att hon skulle visa ett läkarintyg om att sonen var sjuk. Sedan hon vägrat göra det fick hon en varning för att hon stannat hemma från jobbet den aktuella dagen, vilket angavs som ogiltig frånvaro. I varningen påtalades också att hon kunde bli uppsagd eller avskedad om hennes beteende upprepades.
Kvinnan tog mycket illa vid sig av arbetsgivarens agerande.
I den rättsprocess som senare blev följden har advokatbyrån hävdat att man agerat i god tro och haft fog för varningen. Bland annat därför att man inte trodde att kvinnan anmält den påstådda vabbdagen till Försäkringskassan och att hon tidigare haft sjukfrånvaro utan skäl, varför det funnits anledning att misstro henne.
Men Arbetdomstolen, AD, har nu kommit fram till att arbetsgivaren brutit mot föräldraledighetslagen, både när kvinnan uppmanades att lämna in sjukintyget och när hon fick en varning.
Enligt lagen får en arbetsgivare inte missgynna en anställd av skäl som har samband med föräldraledighet i en rad situationer. Om arbetsgivarens agerande medför en negativ effekt för den anställde så är det ett missgynnande enligt lagen.
AD gör bedömningen att kravet att lämna ett läkarintyg har försvårat kvinnans möjlighet att utnyttja sin rätt att vara ledig med tillfällig föräldrapenning. Genom varningen har arbetsgivaren också poängterat att kvinnan kan komma att sägas upp om hon vabbar utan att lämna in ett läkarintyg till arbetsgivaren. Eftersom båda dessa åtgärder utan tvekan har medfört negativa effekter för kvinnan har hon missgynnats enligt föräldraledighetslagen konstaterar domstolen.
Advokatbyrån har nu dömts till att betala ett skadestånd på 30 000 kronor till kvinnan för brott mot föräldraledighetslagen.